Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo byl skutečný Rain Man? Kim Peek měl šokující IQ, poškození mozku a neuvěřitelnou paměť

Autor: mc - 
22. prosince 2022
13:45

Kdo byl ve skutečnosti Rain Man? Muž, který inspiroval Barryho Morrowa k napsání scénáře Oscarem oceněného filmu, totiž opravdu existoval. Jeho život se ale v mnohém lišil. Ačkoliv i Kim je považován za savanta, netrpěl autismem. Udivoval lidi po celém světe svou neuvěřitelnou pamětí a schopností rychločtení. Neuměl ale pořádně chodit a i zapnout si knoflíky na košili mu dělalo velké potíže.

Kim Peek se narodil s makrocefalií (nadměrně velkou hlavou), která signalizovala zdravotní potíže. Skutečně se ukázalo, že Kim trpí poškozením mozečku a chyběla mu navíc část mozku zvaná corpus callosum - jde o spletenec nervů, které propojují obě hemisféry a umožňují tak přesun vzruchů a informací.

Video  Neuvěřitelné schopnosti Kima Peeka. Skutečný život autisty z filmu Rain Man  - Videohub
Odemknout video

Právě tato vada ale podle všeho Kimovi umožnila stát se světoznámým savantem neboli učencem. Byl schopen si zapamatovat nejmenší detaily všeho, co slyšel nebo četl. Jeho otec tvrdil, že Kim si zapamatovával věci už od 16 měsíců věku. Za život přečetl asi 12 000 knih (četl zároveň pravým okem pravou stránku a levým tu levou) a dokázal si vybavit přesně jejich obsah. Byl odborníkem v minimálně patnácti oborech, zatímco jiní učenci zvládají jen dva.

Jeho genialita byla ale vykoupena mnoha zdravotními problémy. Kvůli poškozenému 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.