Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Chcete bydlet v zámecké tvrzi s panstvím? Za 8,5 milionu může být vaše!

Autor: pma - 
6. prosince 2022
19:41

Realitní kanceláře nabízejí kromě klasických bytů či domů i poněkud netypické nemovitosti, které čekají na nové majitele. Jedním z nich je i zámecká tvrz s panstvím v obci Okrouhlá východně od Chebu. V objektu se vystřídalo za stovky let mnoho majitelů, a dokonce byl v 15. století vypálen vojsky Jiřího z Poděbrad.

Tvrz, která dodnes tvoří dominantu obce Okrouhlá, byla od počátku dle historiků majetkem rodu Paulsdorferů, kteří byli jejími vlastníky do roku 1421. O pár let později vrhla do obce Okrouhlá vojska Jiřího z Poděbrad a celou vesnici společně s tvrzí vypálila. Naštěstí se ale objekt podařilo zachránit a následující stovky let se v něm střídali různé movité rody.

Sídlila zde i školka

A není se čemu divit. Gotický čtvercový palác majitele často nadchl vstupem s padacím mostem přes vodní příkop, který byl koncem 19. století zasypán. Posledním vlastníkem obce a gotické tvrze byla mlynářská rodina Mucků, kteří sídlo vlastnili po přeslici (Oehmischové) až do konce druhé světové války.

Video  Zámecká tvrz s panstvím v obci Okrouhlá je k prodeji za 8,5 milionu.  - Youtube.com/Michal Vošahlík
Video se připravuje ...

V druhé polovině 20. století ve tvrzi bývala mateřská škola, později se v ní vyráběla hnojiva. Od devadesátých let tvrz byla znovu v rukou soukromých majitelů a před dvěma lety byla opět nabídnuta k prodeji.

Prodej komplikují památkáři

I když tvrz realitní kancelář nabízí za osm a půl milionu, reálná cena se dle makléře Michala Vošahlíka vyšplhá mnohem výše. „Objekt je zhruba rok a půl prázdný. Pár zájemců se ozvalo, ale vždy to ztroskotalo na tom, že by do tvrze museli investovat o mnoho milionů víc, než na kolik nemovitost vychází,“ sdělil Blesku Vošahlík. Komplikací jsou podle něj i vysoké nároky památkářů, protože objekt byl v roce 2006 vyhlášen jako kulturní památka České republiky.

Zobrazit celou diskusi