Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Muž (53) byl po dlouhých 35 letech ve vězení zproštěn viny: Zpátky na svobodu mu pomohl díl z Bořičů mýtů

Budou vězni dostávat za informace zaplaceno? (ilustrační foto)
Budou vězni dostávat za informace zaplaceno? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: štt - 
27. října 2022
22:32

John Galvan (53) byl v polovině 80. let odsouzen k doživotnímu trestu za zločin, který nikdy nespáchal. V roce 2007 při sledování televize mu svitla jiskřička naděje a pocítil, že zbytek života bude moct strávit na svobodě. Právě totiž běžela repríza populárně naučné série Bořiči mýtů.

Podstata seriálu spočívá v tom, že partička nadšenců testuje různé nepravděpodobné události, které se objevují ve filmech, nebo panuje obecné přesvědčení, že jsou pravdivé. Testovali například, zda nadávání zvyšuje odolnost proti bolesti, nebo jestli lze střílet z děla sýrem a způsobit jím skutečnou škodu.

V epizodě „Hollywood na zkoušku“, která se původně vysílala již v roce 2005, se moderátoři pořadu Jamie Hyneman a Adam Savage pokusili ověřit fyzikální platnost slavných filmových scén.

Dvojice a její tým v díle například zkoumali, zda člověk může vyrazit dveře se čtyřmi typy zámků, zda potápějící se loď může skutečně vytvořit vír a zda odhozená cigareta může skutečně zapálit kaluž benzínu. Právě poslední z těchto otázek nešťastného vězně zaujala.

V září 1986 vypukl požár v domě v jihozápadním Chicagu, při kterém zahynuli bratři Guadalupe a Julio Martinezovi. Na základě výpovědi svědků police zatkla teprve osmnáctiletého mladíka, Johna Galvana.

Přestože té noci spal u své babičky a žádné důkazy nenasvědčovaly tomu, že by měl na požáru podíl, skončil ve vazbě. Detektiv Victor Switski, který vedl výslech, připoutal mladíka ke zdi a pokračoval v několikahodinovém výslechu a zastrašování. Chlapec se nakonec pod tlakem přiznal.

Ve výpovědi nakonec stálo, že John založil požár spolu s dalšími dvěma muži. Nejdřív měli budovu polít benzínem a poté do kaluže s hořlavinou odhodit hořící cigaretu. Všichni tři byli odsouzeni k doživotnímu trestu.

John ve své cele sledoval, jak se moderátoři snaží zapálit kaluž benzínu pomocí hořící cigarety. Po několika neúspěšných pokusech tým usoudil, že to nejspíš nejde. Ve stejném roce tentýž mýtus vyvrátil i Úřad pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny.

Trvalo však dalších 10 let, než se podařilo Galvanovi a jeho advokátce dostat k důkaznímu řízení. Až letos byl John po dlouhých 35 letech zbaven viny. Soud uznal, že on i další dva odsouzení byli ke svým výpovědím násilím donuceni.

Přestože byli všichni muži očištěni, ztracený čas jim nikdo nevrátí. Za tak dlouhou dobu ztratili kontakt jak s okolním světem, tak se svými nejbližší. To nejtěžší – začlenit se zpátky do společnosti – je teprve čeká.

Video  Vězení Alcatraz: Nedobytná pevnost s nejslavnějšími mafiány a zločinci  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání