Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Osvětimská bestie zabíjela zdravé ženy radiací: Vyřezané orgány posílal kolegům do Berlína

Autor: mc - 
20. září 2022
05:00

V koncentračním táboře v Osvětimi za druhé světové války nepůsobil jako lékař jenom Josef Mengele. Zvrhlíků, kteří své pacienty víc mučili než léčili, zde bylo víc - mezi nimi i Eduard Wirths, jenž se rovněž neštítil podnikat bestiální experimenty na vězních. Testoval na nich nebezpečné léky, infikoval je nemocemi a ozařoval je radiací, aby mohl zkoumat léčbu rakoviny. Svědomí ho nakonec dohnalo dřív, než to stihl soud.

Wirths se narodil poblíž bavorského Würzburgu do katolické rodiny, která neměla antisemitské ani radikální založení. Jeho otec za první světové války zastával pozici lékaře a z fronty se vrátil v hlubokých depresích. Tíhl poté k pacifismu, a proto své děti vedl ke kariéře v lékařství. Právě Eduard byl otcem nejvíce ovlivněn - naučil se být poslušný, spolehlivý a také velice pečlivý a svědomitý. Nekouřil, nepil alkohol a ve společnosti byl prý velice tichý.

Video  Eduard Wirths. Osvětimský lékař spáchal sebevraždu.  - Videohub
Odemknout video

Přes to všechno se ještě při studiu medicíny v roce 1933 přidal k nacistům, o rok později se přihlásil do SS a v roce 1939 ho vzali do Waffen-SS. Dostal se dokonce i do první linie, ale v roce 1942 utrpěl

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.