Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchranář a horolezec Marián (†57) podlehl těžké nemoci: Blízcí se s ním rozloučili s poctami

Autor: rc - 
3. prosince 2021
14:41

Rodina, přátelé a kolegové se rozloučili s vášnivým horolezcem a horským záchranářem Mariánem Č. Sedmapadesátiletý horal zemřel pár dní po svých narozeninách. Podlehl dlouhé a těžké nemoci. Na pohřbu, který se konal na hřbitově ve slovenském Popradě, zazněly nejoblíbenější písně Mariána a rakev zahalila slovenská vlajka.

Blízcí horského záchranáře Mariána Č. se s ním rozloučili naposledy se všemi poctami. Pohřeb se konal na hřbitově v Popradě ve středu. Hodinu po poledni se tam shromáždili jeho příbuzní, přátelé a kolegové, aby uctili jeho památku. Zkušeného záchranáře a horolezce uložili do světlé rakve, na níž položili slovenskou vlajku. U rakve stáli záchranáři čestnou stráž. Podle informací slovenského deníku Plus Jeden Deň posléze vlajku a zároveň fotografii Mariána odevzdali jeho mamince. Na posledním rozloučení nechyběla ani vdova Eliška.

Tragická smrt syna

Marián před třemi lety tragicky ztratil syna Mariána. V létě roku 2018 se sedmadvacetiletý mladík, který po otci zdědil nejen jméno, ale i lásku k horám, vydal do Alp, aby tam zdolal nejvyšší horu Evropy Mont Blanc. Marián, kterému blízcí neřekli jinak než Maroš, dokonce reprezentoval Slovensko v horolezectví. Na Mont Blanc se vydal sám, ovšem domů se už nevrátil. Svým blízkým o sobě nedal vědět a tak kvůli němu byla vyhlášena záchranná akce. Pátrání skončilo neúspěšně. Rodiče se nikdy nedozvěděli, co se tehdy na hoře stalo.

Dobrosrdečný člověk

Podle výše zmíněného deníku se rodiče se ztrátou syna těžko vyrovnávali a Marián se uzavřel do sebe. Nadále však zachraňoval životy druhých. V roce 1997 byl členem himálajské expedice, která měla za cíl zdolat horu Manáslu. Na ni však nevystoupil. Nicméně v roce 1998 bez použití kyslíkové masky vystoupal na osmitisícovku Šiša Pangma. Rodák ze slovenských Levic se v roce 2005 přidal k Horské záchranné službě v Tatrách. Ze začátku působil pouze jako dobrovolník, ovšem brzy se stal profesionálem. „Stále ho budu mít v paměti jako usměvavého, dobrosrdečného a laskavého člověka, plného entuziasmu, který nade všechno miloval lidi, hory a moře,“ popsal svého kolegu Jozef Janiga.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi