Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Narodila se s tak tenkou kůží, že ji museli dát do speciálního vaku: Proti všem předpokladům přežila!

Autor: ran - 
13. října 2021
13:12

Novorozená Forresta Jean Coburn Gardinerová (18 měs.) měla podle lékařů jen 40% šanci, že přežije, a první měsíce o ni pečovali ve třech různých nemocnicích! 118 dní se holčička srdnatě prala o to, aby mohla být dál s maminkou na světě. A zdá se, že má nejhorší zdárně za sebou.

Narodila se předčasně, po porodu vážila jen necelých 600 gramů. Kromě toho měla tak jemnou kůži, že jí prosvítaly vnitřní orgány. Museli ji umístit do speciálního vaku, aby vůbec náhlý příchod na svět přežila. Přesto svůj životní zápas nevzdala a proti všem očekáváním lékařů si už teď troufá na své první krůčky!

Když se Forresta (18 měs.) dostala na svět, bylo jí 26 týdnů, na prstech rukou i nohou tak ještě ani neměla dovyvinuté nehtíky a oční víčka jí stále držela pevně u sebe. Pár dní po porodu, psal se rok 2020, ještě ke všemu přišel první lockdown kvůli covidové pandemii.

Lékaři mamince predikovali, že Forresta s 60procentní pravděpodobností nepřežije. Ta ale skoro čtyři měsíce dělala (spolu s doktory), co mohla, aby si své místečko na světě vybojovala! Pomáhaly jí v tom umělé žíly, které jí ze zápěstí a kotníků vedly až do srdce, protože její vlastní cévy krev nedokázaly rozvádět po těle, prozradila pro The Mirrror maminka holčičky Abbey Coburnová (23).

Není divu, že nyní už 18měsíční Forresta vzrůstem stále ještě zaostává za zdravými dětmi. Maminka ji obléká do šatiček pro tří- až šestiměsíční batolata a každý, kdo ji zná a má ji rád, jí neřekne jinak než Malenka, podle známé pohádky H. Ch. Andersena.

Abbey o ní hovoří jako o „rošťácké malé dámě s velkým komediálním talentem“, která porazila pravděpodobnost. Nedávno se Forrestě dokonce povedly i její první nesmělé krůčky, na což by si před rokem prakticky nikdo nevsadil! Brzy tak snad bude moci běhat se svými třemi sourozenci, které přivedla Abbey na svět před ní.

Že Forrestu čeká fuška, začalo vysvítat už z některých testů v rané fázi těhotenství. „Naměřili mi v moči šest gramů bílkoviny. Divili se, že vůbec ještě stojím, ale mě bylo úplně dobře. To na tom bylo dost děsivé,“ vzpomíná maminka.

Diagnostikovaná preeklampsie, závažné záchvaty křečí, postihuje 6 procent těhotenství, 1–2 procentům dětí způsobí tato porucha vážné problémy. „Přijali mě ve 24. týdnu, pak zas propustili, ale chodila jsem denně na kontroly. Týden nato mě vezli rychlou do nemocnice,“ popisuje Abbey dramatické chvíle, které už jsou naštěstí za nimi. 

Až tehdy Abbey začala pociťovat závratě a přepadly ji bolesti hlavy, které byly tak silné, až se jí z nich spouštěla krev z nosu. „Když mi řekli, že Malenka asi nepřežije, musela jsem myslet na to, jak ji pohřbím, ještě než jsem ji vůbec porodila. Poprvé jsem ji viděla až 16 hodin po porodu,“ lesknou se Abbey oči.

Mamince lékaři řekli, že kdyby nevyvolali předčasný porod, zemřely by obě, Abbey i Forresta. I po nakonec vydařeném porodu ale bylo smrti všude kolem dost a dost. „Umíraly tam děti s podobnými problémy jako Forresta, dvě zemřely přímo vedle mě,“ uvědomuje si, jaké štěstí její holčička měla.

Jak Abbey říká, takové věci člověk doufá, že nikdy nebude muset zažít. „Byla to noční můra,“ přikyvuje. Zdravotní stav její holčičky po porodu nebyl dobrý, objevila se jí i díra na srdíčku. Pak dívence do všech končetin zavedly umělé žíly a mamince řekli, že možná nikdy nebude chodit.

„Vnitřně jsme se připravili na to, že nikdy chodit skutečně nebude. Naštěstí se to ale teď dobře vyvíjí a celkové vyhlídky začíná mít Forresta konečně o něco veselejší. Dokonce se s ní rodiče plánují proletět letadlem na dovolenou. „Nikdy jsme si nepomysleli, že by mohla se svým srdíčkem létat,“ uzavřela Abbey.

Mladou maminku její těhotenské zkušenosti přiměly k tomu, že začala studovat na zdravotní sestřičku, která se v porodnici stará o právě narozené děti. Na svůj TikTok Abbey také pravidelně dodává novinky o tom, jak se malé Forrestě daří, a divák tak může vidět i jedny z prvních krůčků malé nezbedy, která se života nebojí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi