Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemství ztracených pokladů: Zlato a drahokamy za miliardy čekají na svého nálezce

  • Autor: jžk - 
    28. 11. 2021
    15:28

    Na světě by měla existovat celá řada pokladů, která čeká na svůj zářný návrat! Podívejte se s námi na seznam ztracených kořistí, po kterých sní každý hledač pokladů.

    Jaké by to bylo, objevit zářící hromadu zlata, která by nálezci zaručila jmění? V celé historii lidstva, především během válek a dalších katastrof, došlo k mnoha událostem, kdy cenné poklady prostě zmizely. Pokud byste měli to štěstí nějaký najít, mohli byste během okamžiku pohádkově zbohatnout. Kde by se však mohly bájné poklady nacházet? A je vůbec možné, že se ještě najdou?

  • 1.Poklad Montezuma

    V roce 1519 přicestoval do říše Aztéků španělský průzkumník Hernán Cortés. Přivítal ho tehdy císař Montezuma II., který mu nabídl zlato a stříbro, aby odešel v míru. Chamtiví Španělé se však pokusili město vyplenit, došlo ke vzpouře a Cortés byl donucen uprchnout.

    Poklad měl hodit do vod jezera Texcoco v Mexiku. Podle populární legendy leží pohádkové bohatství na dně dodnes. Podle jiné zkazky se zase 2000 mužům z povstání podařilo zlato a stříbro ukořistit, načež s ním měli utéct na sever, možná až do jižního Utahu v USA.

    Poklad Montezuma Poklad Montezuma | Profimedia.cz

  • 2.Poklad Černovouse

    Edward Teach byl obávaný anglický pirát, známý především jako kapitán Černovous. Působil především v oblasti Karibiku a anglických severoamerických kolonií na počátku 18. století. Na mořích okrádal lodě směřující z Indie zpět do Španělska, které se prohýbaly pod tíhou zlata, stříbra a drahokamů.

    V roce 1718 byl Černovous zabit britským námořnictvem, jeho poklad se mu však podařilo dobře ukrýt. Jeho polohu nikomu neřekl. Lovci pokladů od té doby ztracené cennosti, které mají odhadem hodnotu 10,5 miliard korun, bezúspěšně hledají. Stopy je vedly k destinacím jako je Karibik, Kajmanské ostrovy a Severní Karolína, poklad se však nikdy nalézt nepodařilo.

    Poklad Černovouse Poklad Černovouse | Profimedia.cz

  • 3.Nacistické zlato

    Během 30. a 40. let minulého století vyplenil vládnoucí nacistický režim cenné poklady židovských rodin a muzeí po celé Evropě. Podle pověr měl fašistický vlak přivézt do Rakouska 300 tun zlata a drahokamů tajnou sítí tunelů. Předpokládá se, že nacisté tehdy ukryli miliardy korun ve zlatě v rakouském Toplitzově jezeře.

    Jediné, co bylo na jeho dně doposud objeveno, byly v roce 1959 kontejnery naplněné padělanou měnou spojeneckých národů. Tyto peníze byly součástí plánu nacistů na devastaci nepřátelské ekonomiky, kdy chtěli navýšit inflaci, při které by se ceny vymkly kontrole.

    Nacistické zlato Nacistické zlato | Profimedia.cz

  • 4.Florentský diamant

    Svého času byl považován za největší růžový diamant na světě. 137 karátový klenot vlastnila rakouská královská rodina Habsburků, která jej po první světové válce uložila do trezoru švýcarské banky a svěřila ho právníkovi Bruno Steyerovi. Drahokam však v roce 1924 zmizel a Steiner byl obviněn z podvodu, nakonec však byl zproštěn viny.

    Kde se Florentský diamant ukrývá nyní, je záhadou. Podle pověr byl převezen do Jižní Ameriky s některými dalšími habsburskými královskými klenoty, podle jiných jej zase v USA přepracovali na menší kusy a prodali dál.

    Florentský diamant Florentský diamant | Profimedia.cz

  • 5.Archa úmluvy

    Podle hebrejské Bible se jednalo o zlatou truhlu, na které byly tabulky s vyrytými deseti přikázáními, které dal Bůh Mojžíšovi. Archa úmluvy byla uložena v prvním chrámu, nejposvátnějším místě Židů na Zemi. Ten však byl v roce 587 před Kristem zničen, když babylónská armáda dobyla Jeruzalém a vyplenila město.

    Otázka, kam se poté Archa poděla, se stala zdrojem mnoha spekulací. Podle některých ji umístili do katedrály Panny Marie Zionské v etiopském Aksumu, jiní zase tvrdí, že byla zničena a stala se z ní jen legenda. Jedna konspirační teorie je dokonce založená na tom, že ji na Zem přinesli mimozemšťané, kteří si ji opět vzali zpět!

    Archa úmluvy Archa úmluvy | Profimedia.cz

  • 6.Poklad v Limě

    V roce 1820, když armáda argentinského generála Josého de San Martína postupovala k Limě v Peru, se španělské úřady pokusily zachránit bohatství, které pocházelo od starověkých Inků ze 16. století. Poklad svěřili kapitánovi Williamovi Thompsonovi, který jej ukryl na své lodi, ten byl však zabit španělským lidem a zlato Inků zmizelo neznámo kam.

    Předpokládá se, že kořist zakopali na ostrově Cocos v Kostarice, nepodařilo se jej však najít ani pomocí více jak 300 expedic. Předpokládá se, že velké množství zlata má cenu téměř 4,5 miliardy korun a zahrnuje zlatý obraz Panny Marie v životní velikosti vyskládaný drahokamy, stejně jako množství zlata, stříbra a diamantů.

    Poklad v Limě Poklad v Limě | Profimedia.cz

  • 7.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi