Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Horolezec Trávníček vylezl s rakovinou na 2 osmitisícovky. Teď otevírá českou hospodu v Nepálu

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
17. února 2021
05:00

Přes dvanáct let jezdí český horolezec Jan „Tráva“ Trávníček k nejvyšším horám světa, aby vylezl na jejich vrchol. Doposud stanul na pěti osmitisícovkách hned na první pokus. Poslední dvě však zdolával již s rakovinou močového měchýře. Teď se chystá otevřít v Nepálu první českou hospůdku a na jaře vylézt na horu Makalu. Pro Blesk Podcast zavzpomínal na nejlepšího kamaráda, který zemřel při výstupu, nebo promluvil o frontách turistů v tisícových nadmořských výškách.

O horách mluví zkušený horolezec Trávníček velmi pokorně. Vyhýbá se třeba slovu zdolat, protože za své úspěchy vděčí dobré partě, podmínkám na horách a mnohému dalšímu. Za nejtěžší horu, na kterou v roce 2014 vylezl, bývá považovaná druhá nejvyšší hora světa K2, na níž často padají laviny. Právě sem lezl pravděpodobně s rakovinou močového měchýře, ale žádné omezení nepociťoval.

„Na rakovinu jsem přišel až zpětně. Našli mi v močovém měchýři asi 5centimetrový nádor, takže se mnou byl na Čo Oju a K2,“ prozradil horolezec. Před výstupem na K2 měl také vyhřezlou plotýnku, přesto se rozhodl expedice zúčastnit: „Když nás někdo z mediků vyšetřuje, tak vůbec nechápe, jak můžeme dělat to, co děláme. Je to obrovská síle vůle,“ říká s tím, že tyto překážky musí překonat a pokračovat dál. „Co bych dělal jiného?“ ptá se horolezec.

Česká hospoda

Kromě náročných výšlapů pořádá Jan Trávníček také pro zájemce expedice po Nepálu. V tomto roce v hlavním městě Káthmándú otevře českou hospodu. „Bude to vycházet z české a také z nepálské kuchyně. Tím, jak chodíme na výšlapy s kamarády, tak ti pořád fňukají, že by si dali točené české pivo. V Káthmándú seženete točený jen na dvou místech, tak jsme jim splnili přání," prozradil s úsměvem.

Smrt na vrcholu

Na horách přišel Jan Trávníček o několik kamarádů. O jednoho z nejlepších přišel hned na počátku své horolezecké kariéry. Tehdy lezli na vrchol Piku Korženěvského, což je třetí nejvyšší hora Tádžikistánu. „Jako mladí, nabušení kluci bez zkušeností jsme přecenili své síly. Tehdy jsem nebyl vedoucí expedice. Nepřeji to nikomu, když vám v náručí umírá nejlepší kamarád a vy s tím nemůžete udělat vůbec nic. Je to obrovská beznaděj," vzpomněl na tragédii. Smrt podle horolezce k životu patří a lidé se jí brání.

„Pokud bych si měl vybrat, kde můžu umřít, tak by to bylo v horách. Je to velmi snadný. Sestupujete totiž z vrcholu a jste úplně na kaši. Vždycky se snažíme zachovat si půlku sil na sestup. Přesto jste stejně unavený, stačí zavřít na chvíli oči, to totiž nespíte třeba 30 hodin. Na chvíli oči zavřete, změní se teplota o sedmdesát stupňů a už je neotevřete. Nechystám se umřít v horách a stát se turistickou značkou, že bych seděl u cesty, ale jen to vysvětluji, jak je to snadné," popsal úzkou linii mezi životem a smrtí na horách. 

Co si myslí o komerčních expedicích a frontách na vrcholy nejvyšších hor, jak zachránili život francouzskému horolezci, který přecenil své síly, a proč ještě nevylezl na Mount Everest, řekl pro Blesk Podcast Jan Trávníček:

Video Blesk Podcast: Horolezec Trávníček vylez s rakovinou na 2 osmitisícovky - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi