Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemřel nejslavnější indický „sexpert“ Mahindar Vatsa (†96): Muže s malý penisem modlitba nezachrání, prohlásil

Autor: ČTK - 
28. prosince 2020
10:27

Než vstoupil na scénu, byla v Indii slova jako penis, či vagína takřka tabu. Kariéra nejslavnějšího indického sexuologa Mahindara Vatsy bohužel v jeho 96 letech skončila. Během svého života zodpověděl v rámci osvěty otázky desítek tisíc zvídavých Indů.

Ve věku 96 let zemřel nejslavnější indický sexuolog, doktor Mahindar Vatsa. Tento vystudovaný porodník a gynekolog zasvětil život zvyšování informovanosti o sexu v Indii, ale nejvíce ho proslavil novinový sloupek „Zeptejte se sexperta“, který začal psát ve svých 80 letech a vydával ho více než deset let, uvedl zpravodajský server BBC News.

Ve svém sloupku v listu Mumbai Mirror odpovídal na otázky tisíců Indů a radil jim s nezvyklou otevřeností i vtipem. Tím rychle přitáhl značný zájem - i pozornost cenzury, protože sex je stále v mnoha indických domácnostech otázkou, o níž se nemluví.

„Dokud jsme nezačali vydávat jeho sloupek, objevovala se v indických médiích slova jako 'penis' nebo 'vagína' jen velmi zřídka - pokud vůbec,“ řekla v roce 2014 BBC šéfredaktorka Mumbai Mirror. List se podle jejích slov musel vypořádat s obviněními z obscénnosti, s žalobami i nenávistnými dopisy, ale přínosy sexuologického sloupku převážily všechny problémy, jimž musel list čelit. „Jen v samotném listu doktor Vatsa odpověděl na otázky 20.000 čtenářů,“ dodala šéfredaktorka.

Před svým úspěšným sloupkem v listu Mumbai Mirror psal už v 60. letech 20. století podobnou rubriku pro jeden ženský časopis. Tehdy mu táhlo na čtyřicítku. „Musím přiznat, že jsem ještě neměl příliš mnoho zkušeností,“ svěřil se v roce 2014 v rozhovoru BBC.

Brzy si uvědomil, že mnoho problémů, kvůli kterým mu čtenáři píší, vychází z nedostatku sexuální výchovy. Tím začala jeho celoživotní mise prosadit lepší informovanost v této oblasti - nejprve prostřednictvím Indického svazu plánovaného rodičovství (FPAI), a poté s pomocí své vlastní organizace.

V roce 1974 přesvědčil FPAI, aby zavedla do školství program sexuálního poradenství. V té době byl jakýkoli hovor o sexu velké tabu - mnozí měli pocit, že jsou jeho návrhy pornografické, zatímco zdravotním profesionálům připadaly „nevědecké“. FPAI ho nicméně podpořila a vytvořila první indické vzdělávací, poradenské a terapeutické středisko pro záležitosti pohlavního života.

Vatsa razil postoj, že sex je radostnou věcí - a v tomto duchu také odpovídal na otázky a problémy svých čtenářů. Ukázky těch nejvtipnějších naleznete v galerii.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi