Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vylíhl se dvouhlavý had! Podle odborníků má dva mozky, což mu škodí při rozhodování

Autor: shp - 
26. října 2020
20:26

Víc hlav víc ví? V případě této štíhlovky americké jižní to určitě neplatí. Vylíhla se totiž se dvěma hlavami, což je nejenom velmi vzácné, ale podle odborníků na plazy i velmi problematické. Každá hlava má totiž svůj názor a ne vždy se shodnou.

Hada našla na svém pozemku ve floridském Palm Harboru překvapené rodina Kay Rogersové. Plaz měl štěstí, protože by ve volné přírodě nejspíš příliš dlouho nepřežil. Nyní se ale má k světu a vypadá to, že by mohl žít i delší dobu, což by bylo normálně takřka nemožné.

Dva mozky jsou na obtíž

Dvouhlaví hadi v přírodě obvykle nepřežijí, protože jejich dva mozky činí různá rozhodnutí, takže zbrzďují schopnost se najíst nebo uniknout predátorům,“ uvedla na Facebooku organizace FWC Fish and Wildlife Research Institute, která se o zvíře nyní stará.

K podobnému nálezu došlo i loni na Bali. Had, kterého našli vesničani, měl ovšem hlavy více srostlé a kvůli tomu trpěl vážnými potížemi, protože byly pro jeho organismus příliš těžké. Proto se ani on nemohl dobře pohybovat. 

V přírodě jde o raritu

Narození dvojhlavého hada není při umělém chovu úplně výjimečné, časté však rozhodně není, uvedl Daily Mail. V přírodě běžně člověk na takového tvora však nenarazí, protože většinou brzy po vylíhnutí zemře, nebo je zabit silnějším predátorem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi