Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Leonardo da Vinci v sukni: Marta (75) vystudovala 7 univerzit, ovládá 6 jazyků a stále věří na lásku!

Autor: Bára Veverková - 
2. září 2020
05:25

Má 16 státních a mezinárodních zkoušek ze šesti jazyků, sedm univerzit třetího věku, věnuje se indickému tanci, píše knihy, maluje obrazy a nyní se ještě pustila do výroby různých šperků a doplňků. „Krásné náušnice lze udělat třeba i ze starých bot,“ říká Marta Francová (75).

Rodačka z Prahy po maturitě nastoupila na filozofickou fakultu. „Jenže po roce se tatínek znelíbil režimu. Prý udal špatný počet koní nebo hektarů, které měl dědeček kdysi na farmě, a v roce 1962 ho vyhodili z práce a mě ze školy. No, víte, jak to chodilo,“ vysvětluje Marta Francová, proč studia nemohla dokončit.

Sedm škol

Nedokončenou vysokou školu si vynahradila ve svých 56 letech, když začala studovat svou první univerzitu třetího věku. „Nyní jich mám na kontě sedm, ale další už v plánu nemám,“ říká žena, jež »promovala« z mineralogie, psychologie, dějin chemie a alchymie a dalších předmětů.

Z látek pak vyrábí různé přehozy přes ramena či módní doplňky Z látek pak vyrábí různé přehozy přes ramena či módní doplňky | Dana Kolářová

Šest jazyků

Půvabná renesanční pětasedmdesátnice si nakonec vynahradila i vytoužené cizí jazyky. „Zařekla jsem se tehdy, že když jsem neměla možnost naučit se je na univerzitě, tak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.