Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Postiženou Dominiku nechtěli pustit do obchodu s asistenčním psem: Nic vám není, osočila ji pracovnice

Skandál ve středočeském Lidlu: Postiženou Dominiku dovnitř nepustili s asistenčním psem (ilustrační foto)
Skandál ve středočeském Lidlu: Postiženou Dominiku dovnitř nepustili s asistenčním psem (ilustrační foto)  (Autor: archiv blesku)
Autor: DH - 
21. srpna 2019
20:12

S podobným chováním se paní Dominika prý ještě nesetkala. Poté, co se handicapovaná žena využívající asistenčního psa rozhodla navštívit prodejnu Lidlu v Dobřichovicích, tvrdě narazila na zdejší ochranku. Nejen, že ji jedna z pracovnic do obchodu nepustila, ale navíc paní Dominiku obvinila, že postižení předstírá. Žena se nakonec psychicky zhroutila. Lidl se za chování externí zaměstnankyně omluvil.

Na zážitek z dobřichovického Lidlu bude paní Dominika chtít nejspíše co nejrychleji zapomenout. Se špatnými reakcemi na svého milovaného asistenčního psa se už sice setkala v mnoha jiných obchodech, ale to, co se jí stalo minulou sobotu, ještě nezažila. A přitom si chtěla jen nakoupit potraviny v Lidlu, o kterém sama tvrdí, že je to její oblíbený obchod. Narazila však na tvrdou reakci pracovnice externí bezpečnostní agentury.

„Přesto, že asistenční pes paní Dominiky je řádně a viditelně označen postrojem „Asistenční pes“, a pracovnici security bylo nabídnuto i předložení služebního průkazu psa i průkazu ZTP, tak pracovnice security velmi nevybíravým způsobem paní Dominiku vyhazovala,“ napsala Blesku ředitelka Centra výcviku psů pro postižené Helppes Zuzana Doušová.

Podle ní nakonec paní Dominika trvala na tom, že chce mluvit s manažerem prodejny. Při čekání na jeho příchod byla ale prý stále přesvědčována pracovnicí bezpečnostní agentury o tom, že asistenční pes do prodejny podle nových pravidel nesmí. Ba co víc, žena měla nakonec handicapovanou Dominiku osočit z toho, že jí „evidentně nic není“ a psa tak zjevně k ničemu nepotřebuje.

Omluva zprvu nepřišla

Dominika doufala, že vše vyřeší manažer zdejší prodejny, v čemž se ale šeredně zmýlila. Pracovník Lidlu sice skutečně na místo dorazil, ale s Dominikou prý vůbec nekomunikoval. „Manažer mluvil pouze s pracovnicí z ochranky, které řekl, že asistenční pes do prodejny může. Ovšem vůbec žádná snaha ze strany manažera komunikovat přímo se zákaznicí, omluvit se či alespoň omluvit jednání pracovnice security, nebyla,“ popsala Doušová a dodala, že nakonec Dominika sdělila manažerovi, že si bude stěžovat. Ten jí prý řekl, ať to klidně udělá a bez omluvy odešel. Omluvy se Dominice dostalo až na sociální síti Facebook, kde svůj zážitek prezentovala.

Psychicky se zhroutila

Handicapovaná Dominika prý nakonec chtěla pokračovat v nákupu, ale když v rozrušení s pomocí asistenčního psa konečně našla svůj vozík, nedokázala prý racionálně uvažovat. Vzala telefon a zavolala manžela, se kterým hodlala nákup dokončit. Když za paní Dominikou manžel přijel a snažili se v nákupu pokračovat, opět za nimi přišla ona pracovnice ze security a snažila se jim dokázat, že ona měla pravdu, že pouze manažer byl „hodný“. To už bylo na paní Dominiku příliš a psychicky se zhroutila,“ dodala smutně ředitelka Helppes Zuzana Doušová.

Není to zaměstnankyně Lidlu

Společnost Lidl, kam denně na nákup zamíří desetitisíce Čechů, případ údajně zaznamenala. Na facebooku už dokonce na příspěvek paní Dominiky zareagovala s tím, že zaměstnankyně ochranky byla najatá od externí firmy. Redakce Blesku nakonec sama kontaktovala Lidl s prosbou o vyjádření.

„Jak už jsme uvedli na naší facebookové stránce, celá situace nás velice mrzí a ještě jednou se za ni omlouváme. V tomto případě se jednalo o pochybení jednotlivce. Do našich prodejen je sice z hygienických a bezpečnostních důvodů vstup se psem zakázán, asistenční psi však tvoří výjimku. O celé záležitosti jsme již informovali odpovědné kolegy, kteří se postarají o plošné proškolení zaměstnanců externí bezpečnostní služby, aby se obdobná situace již neopakovala,“ řekla Blesku mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině