Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Toho kluka trpět nenechám! Spása pro nemocného Péťu (5): Soucitný Vlastimil mu daroval 35 tisíc

Autor: Jan Doležal - 
2. ledna 2019
13:56

Dojemný příběh Péti Palase (5) z Příbrami, kterému zákeřná choroba ničí kosti, vzal čtenáře Blesku za srdce. Jeden z nich, Vlastimil Kohout (48) z Mostu, dokonce přivezl nemocnému chlapci 35 000 Kč. Ty hoch nutně potřebuje na nákup speciálního kočárku. A Péťovi rodiče prostě tyto peníze nemají...

Péťa má spondyloepifyzární kostní dysplazii, vážnou dědičnou nemoc, kterou způsobuje zmutovaný gen a která se nedá vyléčit. Jakmile si Vlasta přečetl minulé pondělí v Blesku zoufalou zpověď chlapcovy matky, rozhodl se.

Ozval se Blesku a už v pátek se rozjel do Příbrami, kde v pravé poledne u Palasových zazvonil i s penězi. „Článek v Blesku o vašem synovi mě hned praštil do očí a řekl jsem si, že pro něj musím něco udělat. Peníze pro mě nemají takovou cenu, mám radost, že můžu udělat radost,“ řekl Vlastimil mezi dveřmi.

Půlku daroval bývalý boxer 

Částku 35 000 Kč ale dobrosrdečný dárce nevěnoval sám. Polovinou přispěl jeho otec Alois (78), bývalý boxer mostecké Dukly. „Tátu znám celý život jako skrblíka, ale jakmile jsem mu ukázal článek v Blesku, okamžitě roztál a řekl, že toho kluka přece nemůžeme nechat na holičkách,“ popisoval Vlasta.

Péťovi rodiče ze sebe nemohli dojetím vypravit slovo. „Vůbec nevím, co mám říct, tohle jsme fakt nečekali. Pane Kohoute, do smrti vám budeme vděčni,“ vzlykala Péťova máma Karolína Palasová (24). „Jsem zaskočen tím, že se najde někdo, kdo je ochoten pomoci úplně cizím lidem. Moc děkujeme,“ řekl chlapcův táta Petr (24).

Dostalo se i na jiné děti 

Palasovi sháněli peníze na kočárek přes nadaci Patron dětí. „Zavolám do nadace a řeknu jim, že my peníze už máme. Částka, která se díky Blesku vybrala, bude rozdělena mezi další nemocné děti, které potřebují pomoc,“ dodala Karolína Palasová.

Vlastimil Kohout nepřijel k Palasovým jen s penězi. Péťovi přivezl ferrari na dálkové ovládání a jeho bráškovi Románkovi (3) náklaďák, kterým se převážejí koně. Kluci byli z dárků jako u vytržení a auťáky museli hned vyzkoušet.

Jana_M ( 17. dubna 2019 15:08 )

Dobrý den, mám syna se stejnou diagnozou a ráda bych si popovídala s rodiči. Syn má teprve 11 měsíců a nikdo nám nedokázal říct co nás čeká, pokud to budou rodiče číst, prosím ať mi napíšou email na pokahontas_k@seznam.cz. Děkuji

Sibyla ( 2. ledna 2019 16:01 )

Klobouk dolů, přesně takhle se má pomáhat. Adresně a osobně. Pán udělal radost několikanásobnou, nejen rodičům, ale i klukům.

Medusa ( 2. ledna 2019 14:17 )

Aspoň jednou za uherský rok je internet k něčemu dobrý. Pán je formát A ten nápad s autíčkama byl Boží.

Zobrazit celou diskusi