Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dětskou nevěstu dražili na facebooku: Otec dostal 500 krav, tři auta a 200 tisíc! Přihazoval i politik

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
22. listopadu 2018
11:42

K hrůzné aukci došlo v říjnu na sociální síti Facebook. Rodina z Jižního Súdánu tu dražila teprve sedmnáctiletou dívku, kterou nabídli k sňatku. Celá tato akce navíc úplně unikla přísným adminům, kteří se o inzerátu dozvěděli až o téměř dva týdny později. Dívka však už byla tou dobou dávno provdaná.

Aukce se týkala dívky (17) z Jižního Súdánu a proběhla na Facebooku 25. října. Dražby se účastnilo hned několik mužů. Ten nejurputnější z nich nakonec za dívku jejímu otci slíbil 500 krav, tři automobily a navrch k tomu ještě deset tisíc dolarů (230 tisíc korun).

„Tohle je barbarské užití postupů z obchodů s otroky z minulých dob,“ ohodnotil celou situaci George Otim, súdánský ředitel organizace Plan International, která má chránit práva nezletilých dětí. Podle ní se aukce na Facebooku dokonce účastnil jeden vysoce postavený súdánský politik.

Zatím není jasné, kdo hrůznou aukci spunktoval. „Některým našim kolegům se podařilo hovořit s matkou dívky a nebyla příliš šťastná z celé situace,“ uvedla Suzy Natana z Aliance pro ženská práva v Jižním Súdánu, která se také dražbou zabývá. Podle ní inzerát na sociální síť umístil někdo z širší rodiny dívky.

Facebook se od incidentu pochopitelně distancoval. „Jakákoli forma obchodu s lidmi – příspěvky, stránky i skupiny – jsou na Facebooku zakázané. Příspěvek jsme odebrali a trvale zablokovali účet, který patřil zakladateli aukce,“ řekl CNN mluvčí Facebooku. Má to však jeden háček.

Facebook se o akci dozvěděl až 9. listopadu. Stránku sice okamžitě zablokoval a příspěvek odstranil, dívce to už ale nijak nepomohlo. Její obřad s dražitelem proběhl o šest dní dříve, 3. listopadu v jihosúdánském státě Východní Jezera. Na její city nebo názor se nikdo nezeptal.

Dražby nevěst jsou v Jižním Súdánu bohužel běžnou praxí. Podle dat z UNICEF je přes 50 % nevěst v této zemi provdáno před 18. rokem. V devíti procentech případů pak dokonce nedovršily ani patnácti let věku.

Zobrazit celou diskusi