Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petřini synové mají těžkou formu obrny, ona trpí rakovinou: Pomůžete jí sehnat peníze na asistentku?

Autor: dce - 
21. listopadu 2018
05:02

Petře (42) život nepřál - její dva synové (17) se narodili s dětskou mozkovou obrnou, o oba se musí celý den starat. Jí teď diagnostikovali agresivní nádor prsu a během onkologické léčby nebude schopná postarat se o dva postižené chlapce, a tak prosí o finanční pomoc, která by jí zajistila asistentku.

Dvojčata Míša a Filípek se narodila předčasně ve 29. týdnu těhotenství s porodní váhou 1270 g a délkou 38 cm. Vzhledem ke komplikacím při porodu se narodili s dětskou mozkovou obrnou, s těžkou kvadruparetickou formou.

„Filípek s Míšou jsou ležáčci. Mají těžkou formu dětské mozkové obrny a jsou stále odkázáni na péči druhé osoby ve všech oblastech lidského života," popisuje maminka Petra. 

Míša není schopen samostatně sedět, má k tomu speciálně přizpůsobený vozík. Nechodí a neumí se sám najíst. Mluví v krátkých větách, ale špatně. Fandí hokeji a ve škole rád hraje bocciu (obdobu hry pétanque). I tak je plně závislý na pomoci svojí maminky.

Filípek je na tom o něco hůř než jeho bráška. „Nesedí, neleze, nemluví, od narození se potýká s poruchou příjmu potravy, má luxaci (vykloubení) pravého kyčle, subluxaci obou ramen, je těžce mentálně retardovaný, ale vnímá okolí, na které svým způsobem reaguje. Má těžkou epilepsii, která se postupem času zhoršuje. Není schopen se sám najíst, napít, udržovat hygienu a je 24 hodin na plenách."

Pro Petru je péče o ně už sedmnáct let prací doslova 24 hodin, sedm dní v týdnu. Bez výjimek - na péči o ně je totiž sama. „Od narození jsem s oběma musela několikrát denně cvičit. Začali jsme jezdit pravidelně na pobyty do lázní. Ambulantně jsme několikrát za měsíc jezdili do Českých Budějovic na rehabilitaci Vojtovou metodou, ergoterapii, logopedii atd… Musíme navštěvovat spoustu odborných lékařů (včetně neurologie, ortopedie…)," popisuje Petra. 

Časově náročná péče o syny jí brání v chození do práce. Příjmy má rodina jen omezené - žijí jen ze sociálních příspěvků a příspěvků na péči. A jako by to nestačilo, Petru zasáhla další rána. Lékaři jí před nedávnem diagnostikovali velmi agresivní nádor v prsu.

Petřini synové mají těžkou formu obrny, jí teď diagnostikovali rakovinu: Pomůžete jí sehnat peníze na asistentku? Petřini synové mají těžkou formu obrny, jí teď diagnostikovali rakovinu: Pomůžete jí sehnat peníze na asistentku? | archiv rodiny

Petru čeká chemoterapie, operace prsu a následné ozařování. „Osud mi nakládá na bedra až příliš mnoho, co už nejsem schopna sama unést. Jsem bojovník a se vším se vždy nějak poperu, ale toto je náročná zkouška. Cítím, že je na čase potlačit svoji hrdost a přiznat si, že ani já sama všechno nezvládnu a že třeba teď je čas naučit se říkat o pomoc, alespoň v tuto chvíli," vysvětluje Petra.

Petra už teď ví, že se po dobu onkologické léčby nebude schopná o Míšu s Filípkem starat, a tak shání peníze na zaplacení osobní asistentky a odlehčovacích pobytů. „Tato péče ale pro oba kluky stojí přibližně třicet tisíc korun měsíčně. Na potenciální dárce se obracím s prosbou o příspěvek na hrazení těchto nákladů.  Budeme vděčni za jakoukoliv finanční podporu."

Pokud chcete Petře v její tíživé životní situaci pomoci, můžete jí poslat finanční příspěvek na transparentní účet 5525013309/0800.

Mandragora ( 21. listopadu 2018 17:17 )

Asi jste nepochopil, když je jim oběma 17 let, tak jsou to dvojčata. Pravdu máte, že se zjišťuje zvláště u vícečetných těhotenství zdravotní stav plodu/ů. Bohužel, některé matky to podcení a chtějí se obětovat.

Mandragora ( 21. listopadu 2018 17:08 )

A kdepak je pí Šrojdrová, která chce pořád zachraňovat cizí sirotky. Tady má jak ona i její příznivci jedinečnou příležitost pomoct těžce zkoušené rodině. Co je to za stát, když se tohle děje.. Na platy lenivým poslancům a zbytečným senátorům peníze jsou a tady pro těžce nemocným dětem a jejich smrtelně nemocné matce ne!!!! Śkoda slov, zmar nad zmar!!

xoxo ( 21. listopadu 2018 09:39 )

Je to smutne, kdyz musi rodina prosit o sbirku pres media a doufat, ze se opet lidem pohne svedomi. Je smutne se takto odhalit a vystavit i nenavistnym komentum lidi, kteri si takto "omlouvaji" to, ze bud nedaji nebo sami nemaji. A nejsmutnejsi je, ze se o takove lidi nedokaze postarat stat, kdy by mel individualne zasahnout, posoudit a pomoci.

mravenecek12 ( 21. listopadu 2018 09:11 )

Kde je otec deti? A kde je stat? Na pridavani statnim urednikum mame miliardy a na zanskou, ktera se stara o 2 bezmocne deti tento stat nema? Ale mame 800 mega na uprchliky.

skaara ( 21. listopadu 2018 09:05 )

Vidím to podobně a také se ptám - "KDE JE OTEC TĚCH CHLAPCŮ?" Proč se o ně nepostará on ? Tady hrozí, že bohužel skončí v ústavu, i když to matka nechce. A pokud se nechce starat otec, měl by se postarat zbytek rodiny té paní, protože to šílené žebrání o pomoc a peníze mi připadá neskutečně ponižující, ale asi není jiná možnost.

Zobrazit celou diskusi