Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miminko jí zabila zákeřná těhotenská komplikace: Lékaři mě zanedbali, tvrdí s mrtvým chlapcem v náručí

Autor: yks - 
18. listopadu 2018
07:00

Těhotenství bylo pro Kristy Watsonovou z Austrálie důvodem veliké radosti. Její příběh ale neměl šťastný konec. Nyní se rozhodla podělit se o něj s ostatními ženami, aby upozornila na možnou osudovou komplikaci, o které dříve neměla ani tušení.

Smrt nenarozeného dítěte je vždy tragická, čím déle ale těhotenství trvá, tím bývá trauma větší. Kristy byla v sedmém měsíci a už se moc těšila na svého chlapečka, kterému dala jméno Kaycen. Její zdravotní stav se ale začal závažným způsobem zhoršovat. Trpěla totiž smrtelně nebezpečným stavem, který postihuje 6–8% žen.

Ocitla se ve smrtelném nebezpečí

Kristynina nemoc, zvaná preeklampsie, se projevuje zvýšením krevního tlaku. V jejím případě byl tak vysoký, že jí reálně hrozil srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Její tělo zadržovalo značné množství vody, měla otoky a bílkovinu v moči. V té chvíli začalo hrozit také nedostatečné zásobení placenty krví a omezené zásobování miminka v těle matky živinami.

V takové situaci bývá zvykem, že nastávající maminka i vyvíjející se plod jsou sledováni přímo v nemocnici. V případě vážnějších komplikací je třeba vyvolat předčasný porod. Kristy si pamatovala, že v průběhu posledních 8 týdnů silně otékala a měla zamlžené vidění. I to jsou varovné příznaky preeklampsie.

„Navštívila jsem hodně doktorů, ale všichni mi řekli, že můj stav je normální,“ vylíčila žena. Na bolesti hlavy si prý měla brát Panadol. Jenže příznaky se zhoršovaly a žena nakonec omdlela. Tehdy se rozhodla jet do nemocnice znovu.

Lékaři museli urychleně jednat. Preeklampsie je neléčitelné onemocnění, jediným řešením je porod. V té době byl už ale Kaycen po smrti. „Mé tělo dlouho bojovalo o to, aby můj chlapeček zůstal naživu, ale nakonec mu vzalo život, aby zachránilo ten můj,“ vypráví Kristy.

Její utrpení zachytily fotografie

A právě v okamžiku, kdy se žena dozvěděla tragickou pravdu, a ve chvílích následujících, vznikly fotografie, které Kristy zachycují při těch jediných okamžicích, které mohla strávit se svým mrtvým děťátkem, jehož tělíčko jí lékaři vydali k poslednímu rozloučení. 

„Nechci na nikoho svalovat vinu, ale mám pocit, že mě lékaři zanedbávali. Zveřejnila jsem tyto fotky, aby se ženy seznámily s touto těhotenskou komplikací a také proto, aby se nenechaly odbýt ve chvíli, kdy mají pocit, že něco není v pořádku,“ uzavřela Kristy.

petrw ( 18. listopadu 2018 20:16 )

chudak dite s otevřenou pusinkou....

karkulka_z_lesa ( 18. listopadu 2018 07:50 )

Kdyz zemre díte, je to vzdy tragédie....ale ze ta mamina pred fotografováním jeste nalepí umelé nehty a rasy - to nechápu....

Zobrazit celou diskusi