Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Její dítě se narodilo bez ruky. Lucie žádá omluvu po nemocnici. Na vině jsou ale možná zemědělci

Autor: yks - 
4. listopadu 2018
12:50

Během svého těhotenství absolvovala Francouzka Lucie Santucci (34) deset ultrazvukových vyšetření. Bylo jich mnohem víc, než je nutné. Žádný z lékařů si ale nevšiml, že děťátku chybí levá paže od předloktí níž. „Měli to zjistit a říct mi to,“ myslí si žena, která po dvou letech neúspěšného vyjednávání s nemocnicí dala všechno k soudu.

Francouzka Lucie je jednou z matek, jejichž dítě postihla tajemná vývojová vada a narodilo se bez ruky. Francouzské úřady nyní provádějí hloubkovou analýzu případů dětí, které se v posledních letech narodily se špatně vyvinutými, nebo i zcela chybějícími končetinami.

Všechny děti mají společné jedno. Jejich matky v době těhotenství bydlely v oblastech, ve kterých se ve velkém pěstovala slunečnice a kukuřice.  To je i Luciin případ. Bez ohledu na to, že ji vyšetřovalo několik lékařů, o postižení svého syna Marca-Andrého se dozvěděla až pár okamžiků po porodu. 

„Vaše dítě má malý problém, ale pro ten existují řešení,“ řekl gynekolog Lucii po porodu v roce 2011. Marc-André je její třetí dítě, ale více než samotný porod si pamatuje bolestné překvapení a šok, který následoval po něm. „Trvalo mi 24 hodin, než jsem se s tím dokázala vyrovnat,“ vzpomínala. 

Podle jejího názoru mělo být postižení odhaleno už během prvního ultrazvuku v 10 týdnu jejího těhotenství, ale smířila by se možná i s pozdějším upozorněním. „Zvlášť v situaci, kdy jsem nepodstoupila jen tři standardní ultrazvuková vyšetření, ale spoustu! Jedno každé tři týdny v ordinacích dvou gynekologů, kteří mě sledovali,“ vysvětluje Lucie.

Luciina advokátka Vanina Cervoni strávila více než dva roky vyjednávání s lékaři. Bezvýsledně. Rozhořčená matka se rozhodla podat žalobu k soudu. „Tvrdili mi, že si prý ručičku utrhl ještě v děloze! Chci, aby uznali svou chybu a aby v budoucnu věnovali matkám více pozornosti! Ultrazvuk není žádný byznys,“ říká.

Ve Francii se v letech 2007 až 2017 narodilo ve třech venkovských oblastech Francie v prostoru, který je výrazně geograficky ohraničen, 13 dětí s chybějícími nebo deformovanými končetinami. 

Francouzské zdravotní autority prohlásily, že výskyt abnormalit je nejspíše náhodný. Lékaři z výzkumných organizací ale nesouhlasí. Pravděpodobnost takové náhody je podle nich extrémně nízká. Někteří z nich věří, že tyto abnormality mohou být spojené s používáním pesticidů. Nečinnost francouzských orgánů je podle nich skandální. 

Francouzský ministr životního prostředí Francois de Rugy po kritice prohlásil, že případy postižených novorozenců budou znovu přezkoumány 

 

 

 

petrw ( 5. listopadu 2018 07:48 )

a dobře jim tak blbkam ...ne,ely to brat a zrat

petrw ( 5. listopadu 2018 07:28 )

vadnou ma ona pí.

renataren ( 4. listopadu 2018 22:08 )

o co jí jde? je naštvaná, že má postižené dítě? že by ho jinak dala pryč??? k.ráva jedna!! chudák kluk! kdyby byla ráda, že je jinak zdravý a snažila se, aby neměl z podobných lidí jako je ona trauma v životě, tak ho pěkně zakomplexuje už od malička! a kolik matek šlo na umělý porod kvůli domnělýcm postižením a mohli mít zdravé děti? to už nikdo neřeší...

andorea ( 4. listopadu 2018 21:06 )

Syn jednou bude moc rád, že maminka žalovala nemocnici, že včas neodhalili jeho vadu...

jany ( 4. listopadu 2018 18:21 )

ano, to me taky vydesilo!

Zobrazit celou diskusi