Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívku (†15) zabila obyčejná bageta z letiště! Nesnáším se za to, pláče táta

Autor: DH - 
30. září 2018
13:18

Natasha Ednan-Laperous (†15) zemřela v roce 2016 po fatální alergické reakci na sezamová zrníčka v zakoupené bagetě na letišti. Nyní, téměř dva roky poté, promluvila její matka, která s ní v onen osudný den mluvila po telefonu naposledy. Jak zněla její poslední slova umírající dívence.

Tragická smrt Natashy otřásla tehdy celou Británií. Dívka měla tehdy poprvé odcestovat na dovolenou bez své matky Tanyi, jen s otcem Nadimem. Když se s ní ale matka doma loučila, netušila, že to bude naposled.

Natasha nebyla zdravé dítě. Od malička měla řadu alergií, od vajíček počínaje, až po mléko a třeba taky sezamová zrníčka. Rodina se s danou situací ale naučila bojovat, snažila se vše dodržovat až na dva záchvaty v raném dětství, kdy ještě nebylo jasné, na co všechno dívenka alergii má, neměla žádné záchvaty.

V osudný den 17. července cestuje se svým otcem do francouzského Nice. Na letišti Heathrow si zakoupí bagetu od firmy Pret, kterou si bere do letadla. Je ale velmi opatrná a vědoma si svých alergií s otcem pečlivě prostuduje všechny ingredience. Po škodlivých ale ani stopy.

„Nesnáším se za to. Dávám si to za vinu,“ přiznává s odstupem času otec Nadim, který dceři povolil sníst onu bagetu.

Krátce poté, co letadlo opouští letiště, Natasha jí bagetu a téměř vzápětí dostane silný alergický záchvat, nemůže se hýbat, začíná se dusit a rudnout. Po ruce má prášek Piriton, který by měl prvotní reakci zastavit, to se ale nepodaří. Otec Nadim jí tedy pomáhá aplikovat dvě séra dalších léků. Na palubě je i doktor Pearson, který se o Natashu, která má v tu dobu už na břiše rudé skvrny a trpí strašlivými bolestmi, stará po zbytek letu do Nice. Tam ji okamžitě přebírá tým lékařů. Cestou do nemocnice ale Natasha kolabuje. Celé tragédii minutu po minutě přihlíží i otec. Ten odpoledne zvedá telefon a volá ženě Tanye.

„Měla by ses s ní rozloučit. Neztrácej čas, může umřít během každé minuty. Něco řekni, třeba tě ještě uslyší,“ říká zdrcený Nadim své ženě do telefonu. Tanya sebere veškeré síly. „Tashi, tak moc tě miluju zlatíčko. Brzy budu zase s tebou, budu s tebou,“ řekne naposledy matka své dceři, která o pár minut později umírá na selhání orgánů. Srdíčko jí přestane tlouct asi kolem osmé hodiny večerní 17. července 2016.

Pro rodinu jsou následující dva roky utrpením. Smrt Tashi vyvolá řadu emocí, dlouhé vyšetřování potvrdí, že zemřela na alergickou reakci vyvolanou sezamovým zrníčkem v bagetě. Taktéž se potvrdí, že tato ingredience opravdu nebyla uvedena na obalu od jídla. Nadim (53) trpí do dnešního dne silnými posttraumatickými stavy, rodina se s úmrtím milované dcery zdaleka nesmířila.

Nyní, v roce 2018, vede rodina soukromý soudní spor s firmou Pret, která bagetu vyrobila. Energií je nabíjí i mladší syn. „Vše, co nás nyní pohání dopředu, je náš syn. Jsme teď semknutí, cítíme, že se věci zase dávají do pohybu. Dceru nám to ale nevrátí,“ uzavírá Tanya.  

mazd ( 30. září 2018 14:53 )

Těším se na další hrubky.

Zobrazit celou diskusi