Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Paterčata se připravují na páté narozeniny: Zvláštní přání od tetiček z Milovic

Autor: dce - 
30. května 2018
18:48

Za pár dní už to bude pět let, co se v Česku narodila první a zatím stále jediná paterčata. Čtyři kluci a jedna holčička v sobotu oslaví narozeniny, ke kterým jim tety z Rodinného centra Milovice přejí básničkou. 

Alex, Martin, Terezka, Deniel a Míša oslaví letos už páté narozeniny. Paterčata se narodila 2. června 2013 císařským řezem v podolské nemocnici v Praze a na světě byla během pěti minut.

Tety z Rodinného centra Milovice jim složily jako přání roztomilou básničku: „Hodně štěstí, pevné zdraví/rodiče ať s vámi slaví.//Dnes už je vám pět/poznáváte svět.//Ať máte přátel hromady/doma plno zábavy.“

Loni v září děti poprvé nastoupily do školky, kam se moc těšily. Nakonec je učitelky rozdělily do dvou tříd, což se ovšem osvědčilo, protože si aspoň po cestě domů sdělují rozdílné zážitky. 

Rodina paterčat se dlouhodobě potýká s náročnou finanční situací, kterou navíc zkomplikoval spor o peníze z první dobročinné sbírky, na niž dohlížel Klub dvojčat a vícerčat. Ten loni převedl více než 600 tisíc korun na pražský magistrát, který je následně konečně předal rodině dětí. Mohl to však udělat pouze pomocí darovací smlouvy, kvůli čemuž však rodina přišla o sociální dávky. Na kontě v pořadí druhé sbírky je v současné době necelý čtvrt milion korun. Mezi nejštědřejší dárce patřil také zesnulý režisér Miloš Forman s manželkou.