Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Denisa trpěla stejnou nemocí jako Koukalová: Umírala! Život jí zachránilo náhlé rozhodnutí

Autor: Jessica Lutišanová - 
19. dubna 2018
10:23

Byla úspěšnou sportovkyní, ale propadla anorexii a bulimii. Podobný osud, jaký měla biatlonistka Gabriela Koukalová (28), zažila i cvičitelka aerobiku Denisa Zedníková (23) z Rakovníka.

V nejktitičtějším okamžiku svého života, při svých 170 centimetrech, vážila 42 kilo! Málem zemřela... Denisa sportovala už od šesti. Aerobik si zamilovala. „Začalo se mi dařit na soutěžích a pak jsem začala trénovat i děti,“ říká dnes maminka na mateřské. I přesto, že na sobě tvrdě dřela, byla ženskou »krev a mlíko«. Se svými 170 centimetry vážila 75 kilogramů. „Špatně a nepravidelně jsem se stravovala,“ odůvodňuje svůj problém.

Cvičitelka chtěla zhubnout proto, aby se cítila lépe a byla úspěšnější. „Na soutěžích typu Miss aerobik vždy vedly slečny, které měly postavu snů a mnohdy ani neodvedly stoprocentně odcvičenou choreografii,“ vzpomíná. Když upravila jídelníček a shodila, soutěž vyhrála. To ji motivovalo k tomu, aby hubla dál. Zmenšovala porce, až snědla maximálně 200 kalorií denně (pro ženy je doporučeno 1800 až 2200 kalorií, pozn. red.)!

Po půl roce vážila pouhých 42 kg, hrozilo, že zemře. Musela proto ihned podstoupit léčbu v psychiatrické léčebně v Dobřanech a v pražské všeobecné fakultní nemocnici na specializovaném oddělení pro poruchy příjmu potravy. Tam přibrala na 49 kilo. Když se z anorexie vyhrabala, bohužel propadla bulimii. Z té se dostala až za několik měsíců.

Koukalová i zvracela

I Gabriela Koukalová (28) hubla, aby měla lepší sportovní výsledky. Jenže i jí se to zvrtlo a propadla anorexii a bulimii. Někdy nejedla vůbec a občas zase pořád. Jakmile se přejedla, šla všechno vyzvracet. Dokázala sníst i odličovací tampony namočené ve vodě, které ji na nějakou dobu zasytily. Své trápení přiznala ve své nové autobiografi cké knize.

Teď je šťastná

Tři roky od vyléčení si Denisa snaží udržovat zdravou váhu na 60 kilogramech. Doufá, že nad anorexií i bulimií vyhrála, ale zároveň přiznává, že je to boj na celý život. S přítelem Markem založila rodinu. Před rokem se jim narodil syn Sebastian (1).

Anorexie vs. bulimie

Mentální anorexie je dlouhodobá psychická nemoc spočívající v odmítání potravy. Jde také o nesprávné vnímání proporcí svého těla a chorobný strach z tloušťky. Bulimie je také porucha příjmu potravy, spočívá ale v úmyslném vyvrhování potravy či vyvolávání průjmu, aby postižený netloustl.

Video: Extrémně vyhublé dívky: Všímavé rodiny je mohou včas zachránit. Riskují už i chlapci

Video  Extrémně vyhublé dívky: Všímavé rodiny je mohou včas zachránit. Riskují už i chlapci  - Iva Dvořáková, Blesk
Video se připravuje ...

strejda777 ( 19. dubna 2018 12:13 )

S Koukalkou jsem skončil. Už se to nedá poslouchat ani číst. Není přeci jediná, co měla problém. Tak ať se dá do pořádku a nechá nás "žít"! Už to všechno víme, je nám to líto a co naděláme. Evidentně ji to baví, má asi větší publicitu než měla a to se jí líbí. Nevím, jestli chce, aby ji lidi litovali nebo co.... Toho obviňování by už taky mohla nechat, když se cítí být ukřivděná, tak ať dá trestní oznámení, jinak ať si to schová....

milan1959 ( 19. dubna 2018 10:51 )

Soukalová je navíc hloupá, že se nechala ovládat hochštaplerem Koukalem a jeho hamižnou rodinou Howgh.

Zobrazit celou diskusi