Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jednou budeš taky máma! Dojemný dopis Jany, které našli v těhotenství rakovinu, stejně nemocné Leničce (10)

Autor: ljš - 
16. září 2017
05:10

Vyhrála boj s krutou diagnózou, a snaží se proto pomáhat ostatním. Už v době, kdy Jana Ryšánková (23), které našli v těhotenství rakovinu, docházela na chemoterapie, snažila se potěšit stejně nemocnou Leničku (10). Na svém blogu žádala lidi, aby holčičce posílali pohledy, po kterých toužila. Teď dívence napsala dojemný dopis.

Janě, která je maminkou půlroční Stellinky, našli rakovinu, když byla v pátém měsíci těhotenství. I přes velká rizika se rozhodla, že vybojuje život pro sebe i dcerku. Ještě před porodem tak podstoupila operaci nádoru v třísle a také sérii chemoterapií. Díky skvělé práci lékařů se Janina dcerka narodila sice předčasně, ale zdravá.

Svůj výjimečný příběh se mladá maminka rozhodla sdílet prostřednictvím facebookového blogu, který nazvala Kdo bojuje, vyhrává. O nemoci a s ní spojených bolestných zážitcích zde píše velmi emotivně a bez obalu, svým neutuchajícím pozitivním přístupem současně inspiruje ostatní.

Onkologicky nemocným pacientům však neposkytuje jen rady a pocit sounáležitosti. Snaží se pomáhat i konkrétně. Na svém blogu sdílela například příběh desetileté onkologicky nemocné Leničky z Karviné, jejíž prosbu o zasílání pohledů Blesk publikoval začátkem léta. Díky článku a Janině blogu malé pacientce, která bojuje s nádorem v kosti levé nohy, přišly desítky tisíc pohlednic a dopisů.

Jeden takový holčičce poslala i sama Jana, aby ji podpořila a motivovala k dalšímu boji s nemocí.

„Ahoj, Leničko.

V prvé řadě ti, kočko, chci říct, že jsi BÁJEČNÁ <3. Jmenuji se Janča a v těhotenství tohoto roku mi byla také ta smutná diagnóza řečena.

Jsi v mých očích velká bojovnice, vím, co léčba obnáší, jak je náročná psychicky i fyzicky. Ty jsi mladičká, vůbec si takové trápení nezasloužíš. Ale máš kolem sebe velkou podporu, plno lásky a sama ti můžu zaručit, že láska a pozitivní myšlení je ÚSPĚCH k výhře <3

Je to na delší trať, ale já vím, že to zvládneš. Za několik let tu budeš také jako já sedět vedle svého milovaného dítěte, mezitím tě ještě čeká plno radostných věcí, které si budeš už navždy pamatovat. Mrzí mě, že ti dětství začalo tak smutně, ALE v celém svém životě si vše naplno vynahradíš, a až se tě kdokoliv zeptá, co jsi za svá mladá léta dokázala, odpovíš: PORAZILA JSEM RAKOVINU, a už tohle škaredé slovo nebudeš muset nikdy vyslovit. Celé své dospívání budeš brát úplně jinak, protože budeš už žít s tím, že zdraví je to nejdůležitější. Ne šminky, drahé hračky, mobily, puberta na internetu, nejvíc šik oblečení, ale zdraví <3

Držíme ti s dcerou Stellinkou a přítelem Peťou palečky i na nohou. Těšíme se, až uvidíme tu radostnou zprávu, že už to špatné máš za sebou a z pohledů, co ti lidé posílali, si další léto budeš moct vybrat, kam se chceš podívat :")

Bojuj! Protože Kdo bojuje, vyhrává <3“

Chcete Leničku podpořit i vy? Pohledy můžete posílat na adresu: Lenka Konečná, Žižkova 2852/17, Karviná-Hranice, 733 01. Blog statečné maminky Jany si pak můžete přečíst ZDE››

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině