Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Michal je po nehodě v Řecku paralyzovaný: Bojuj! vzkazuje Klaudia, která tam přežila vlastní smrt

Autor: aba - 
7. srpna 2017
18:35

Pětadvacetiletý Slovák Michal Horvát si poslední den své dovolené zlámal krční obratle a víc jak měsíc bojoval v nemocnici v Řecku o život. Ve stejné nemocnici zachránili před několika lety Slovenku Klaudii (23), která tam málem zemřela na záhadnou infekci.

Po nešťastném skoku do moře poslední den dovolené si Michal zlomil tři krční obratle. V nemocnici pak lékaři bojovali o jeho život. Strávil 34 dní na JIPce, než ho převezli na Slovensko. Stále je ve vážném stavu a nemůže pohnout rukama ani nohama. Dýchá díky tracheotrubici a jeho máma je zoufalá. „Mluví tak, že mu odezírám ze rtů. Vím, že musíme věřit, nic jiného nám nezbývá. Víte, co to je – říct 25letému chlapci, že se už v životě nenadechne a nepohne rukou? Psychicky by to neunesl."

Ve stejné nemocnici jako Michala ale před několika lety zachránili i Slovenku Klaudii, jejíž případ byl snad ještě zoufalejší, než ten Michalův, uvádí slovenský server Pluska.sk. Byla na dovolené s přítelem, když ji kvůli náhlým bolestem břicha museli hospitalizovat. Měla neznámou infekci a skončila v umělém spánku.

Příčinou jejích potíží byla náhlá břišní příhoda při trombóze s nekrózou tlustého a tenkého střeva. Její stav byl velice vážný a došlo na operaci. "Přímo na operačním stole byla sedm minut v klinické smrti. Operatéři to už vzdali. Naštěstí jeden z lékařů ji nepřestával oživovat," vzpomíná Adriana, maminka Klaudie. 

Ta strávila dva týdny v umělém spánku a osmdesát dní v místní nemocnici, než byla převezena na Slovensko. Tam se musela znovu učit sedět a chodit. Její rekonvalescence trvala dva roky. "To, že se z toho dostala, považují řečtí lékaři za nevysvětlitelné" říká Adriana.

Klaudia o sobě říká, že je řecký zázrak a dnes žije normálním životem svých vrstevnic. Bere sice léky a chodí na kontroly kvůli srážlivosti krve, ale jinak je naprosto zdravá. A navíc má vzkaz pro Michala. Podle ní se nesmí vzdávat, ale musí hlavně bojovat.

"Věřím, že po převozu na Slovensko se zlepší nejen jeho psychika, ale i zdravotní stav. Držím mu palce," říká a její maminka Adriana dodává "Je potřeba věřit. Zázraky se totiž dějí."

Zobrazit celou diskusi