Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Filmová hvězda Hugo má malého brášku: Medvídkovi dělá chovatel tátu i mámu

Autor: uá - 
21. března 2017
11:07

Medvídek Vilo. Tak se jmenuje nový přírůstek rodiny Jaroslava Kani (57). Jde o mládě medvěda karpatského, jehož rodiče Bleska a Utu si chovatel přivezl z Rumunska.

Vilo se narodil 14. ledna a donedávna byl ještě ve výběhu se svou matkou. „Teď už jsme jí ho museli odebrat. Hrozilo, že mu samec Blesk, kterému ho začala ukazovat, ublíží. V přírodě se to stává běžně,“ vysvětlil Jaroslava Kaňa, který se tak pro malého medvídka stal rázem mámou i tátou.

„Krmím ho z láhve po pěti hodinách ve dne i v noci. Dávám mu speciální sušené mléko pro psy a přidávám do něj černý čaj,“ řekl chovatel z Žatecka, který cvičí šelmy pro film a reklamu.

Medvídek je prý velmi šikovný a klidný. Přesto bude muset pryč. Kaňa si totiž před lety nechal na výcvik Vilova staršího brášku Huga, ze kterého je už ostřílená filmová hvězda. Medvídek tak zřejmě poputuje do jedné ze zahraničních kontaktních zoo.

Točili i s Hřebejkem

Jaroslav Kaňa a jeho partnerka Radka Šarkanyová chovají čtyři karpatské medvědy Utu a Bleska a jejich potomky Huga a Báru. Kromě nich mají i lva Leona, který se také objevil v řadě filmů, seriálů a reklam. Mají také dva tygry a dva oceloty.

V poslední době se svěřenci Jaroslava Kani objevili například v Hřebejkově trilogii Pět mrtvých psů ze série Detektivové od Nejsvětější Trojice. Zahráli si také na Slovensku v seriálech Zoo a Hotel a v Česku natáčené britské sérii Britannia z doby, kdy Římané pronikali na území dnešní Velké Británie. Objevili se i v řadě reklam, třeba na minerální vodu nebo na české auto.

Největší evropská šelma

Medvěd karpatský je poddruhem medvěda hnědého, který se vyskytuje od Evropy přes severní Asii až po Japonsko a Severní Ameriku. Jednotlivé poddruhy se postupně přizpůsobily podmínkám krajů, v nichž žijí.

Karpatská populace medvěda hnědého je po východoevropské druhá nejpočetnější v Evropě. Jde o největší evropskou šelmu, dosahující hmotnosti několika set kilogramů. Dožívají se 30, v zajetí až 40 let.

Loni se chovatel staral o mládě jménem Kuba. Podívejte se na videa s roztomilou hnědou kuličkou:

Video  Medvídek Kuba ze slavné filmové rodiny: Už má deset kilo!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Video  Mládě medvěda u chovatele šelem  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi