Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Markétka (5) z Mělnicka: Bojuje s nemocí motýlích křídel

Video se připravuje ...
Autor: Jan Doležal - 
27. června 2012
05:49

Markétka Svobodová (5) z Tuhaně na Mělnicku je vážně nemocná. Kvůli zákeřné epidermolýze neboli nemoci motýlích křídel má tělíčko poseté boláky. Z peněz, které na dobročinné účely věnovala společnost Lidl, nyní získala téměř 50 000 Kč na speciální obvazy, které jí alespoň trochu zlepší život.

Jakmile Markétka spatřila tašky plné sladkostí, které jí mluvčí společnosti Lidl Lucie Borovičková donesla i s šekem, oči se jí rozzářily. „Chodím do první třídy a nejvíc mě baví čtení, psaní a kreslení,“ stačila už jen říct a vrhla se po čokoládových bonbonech.

Fakt, že něco není v pořádku, zjistili lékaři krátce poté, co dívenka přišla na svět a po celém tělíčku jí začaly naskakovat puchýře. Markétka je schopná kvůli postižené sliznici jíst jen mixovanou stravu, nemá zoubky ani nehty a ručičky jí srůstají v pěst.

Pojišťovny obvazy neplatí

Obyčejná náplast by Markétce strhla kůži, a proto je nutný speciální obvazový materiál. „Měsíčně za obvazy platíme 6 tisíc korun a dalších 2,5 tisíce za výživové doplňky. Pojišťovny ani jedno nehradí. Moc děkujeme, že nám Blesk a Lidl pomohly,“ řekla matka děvčátka Jana Svobodová (30).

Projekt Blesk Srdce pro děti, který organizuje deník Blesk a občanské sdružení Život dětem, rozdal nemocným capartům během čtyř let miliony korun. Největším poděkováním jsou jejich úsměvy.

Nemoc se nedá vyléčit

Epidermolýza je vzácné onemocnění kůže, kterým trpí v Česku asi 120 pacientů a v Evropě zhruba 30 000 lidí. S nemocí se člověk narodí, a protože jde o genetickou vadu, způsobenou mutací asi třinácti genů, není možné ji v současné době úspěšně léčit. Uplatňují se různé ošetřovací metody a techniky, které mají význam spíše preventivní a terapeutický.

pgga ( 27. června 2012 23:44 )

pgga ( 27. června 2012 23:43 )

V "Ceske ***i"...tam jsou..a hlavne si CR "hraje" na Ameriku...to ze na to nikdy nebudou mit...nedochazi....

pgga ( 27. června 2012 23:41 )

HNUS..breke..fake..stupide..FUCK YOU

pgga ( 27. června 2012 23:39 )

zelena.karkulka ( 27. června 2012 19:53 )

s touhle diagnozou by ty ,,sladkosti,,z Lidlu moc jíst neměla

Zobrazit celou diskusi