Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

"Zabiju se," napsala na Facebook. Nikdo z tisíce přátel nepomohl!

Autor: Jan Jedlička, INT, Krvs - 
6. ledna 2011
05:30

"Právě jsem se předávkovala, sbohem..." napsala na Štedrý den Britka Simone Back (42) na svém Facebookovém profilu. Nikdo z 1045 "přátel" se nešel přesvědčit, jestli to opravdu myslí vážně, aby jí zachránil život. Někteří jí na Facebooku i nadávali a utahovali si z ní. Matka je zdrcená.

"Proč ji někdo nepomohl?" ptá se zhrozená matka Jennifer Langridge (60) poté, co se dozvěděla, že jeji dcera se zabila téměř před zrakem 1000 "přátel". Reakce lidí pod statusem byly různé, ale objevily se i takové, ve kterých jí uživatelé nazývali lhářkou nebo psali, že je to jen její volba. O události informoval britský server DailyMail.

Až o 17 hodin později od odeslání děsivého statusu se do bytu v Brightonu dostali policisté po vypáčení dveří. Matce Simone totiž někdo napsal, co se stalo na Facebooku a že její dcera by možná potřebovala pomoc. "Nikdo mi nic neřekl až do druhého dne," naříká matka. Protože je invalidní, tak nemohla do dceřina bytu dojít sama, tak okamžitě zavolala na tísňovou linku, ale bylo již pozdě...

Simone Back zemřela před zraky 1000 přátel na Facebooku. Simone Back zemřela před zraky 1000 přátel na Facebooku. | facebook

Stačilo jen přejít ulici

Děsivé je, že lidé, kteří byli od Simone na kilometry vzdálení, se ostatních ptali po její adrese nebo telefoním čísle, zatímco její téměř sousedé ani nezvedli zadek od počítače, aby zjistili, co se děje, nebo jestli jejich kamarádka nepotřebuje pomoct. "Je to velice smutný obraz naší společnosti, lidé musí být přátelé ve skutečném světě jako v tom internetovém," prohlásil Graham Bell z Brightonské Aliance proti depresím.

Skutečná přítelkyně Simone Samantha Pia Owen je z události také velice rozčílená: "Všichni se jen hádali na Facebooku a dělali, jakoby se nic nedělo. Někteří bydlí jen pár kroků od ní. Kdyby jen jeden člověk vstal od počítače, mohlo být všechno jinak," říká.

Mluvčí charitativní organizace Mind (Mysl) se snaží vyvrátit některé zažité představy o sebevražedných sklonech. "Je mýtus, že lidé, kteří o sebevraždě mluví, ji nakonec nespáchají. Ve skutečnosti lidé mající sebevražedné myšlenky si v jisté fázi chtějí o svých pocitech promluvit s okolím."

Její facebookový profil se v posledních týdnech plní smutými zprávami a projevy upřímné soustrasti. "Odpočívej v pokoji, budeš nám tu na Facebooku chybět," píše jeden z jejích přátel.

Jak lidé reagovali na facebookový status

24. prosince Simone poslala svůj poslední status na sociální síti Facebook:

22:53 - Snědla jsem všechny přášky, za chvíli zemřu. Sbohem.

23:01 - Přítel A: To dělá pořád a kecá!

23:02 - Přítel B: Doufám, že si opravdu vymýšlí, jinak se zítra budeš cítit za tohle zodpovědný.

Boží hod:

0:09 - Přítel C: Zaznamenali jste vůbec o čem Simone psala? Že se loučí? Šel se někdo podívat za Simone, volali jste policii? Co je to s váma, to jsou vážně pomluvy důležitější než ona?

0:56 - Přítel A: To dělá pořád, že se předávkovává. Už není dítě!

12:01 - Přítel D: Měla na výběr a zabíjet se kvůlí vztahu není dostatečný důvod.

Simonina matka Jennifer Langridge později naspala na její zeď: Moje dcera Simone zemřela... okamžitě ji nechte být.

ressi ( 13. ledna 2011 20:01 )

Kamarád se mi na štědrý den dopoledne pokusil o sebevraždu ... (rozešel se s přítelkyní a rozbil 2 auta rodinné firmy) psychycky to nezvládl. kamarád mi volal, že ten kamoš píše na chatu, že se loučí se životem a že ho mám jít raději zkontrolovat. má zrekonstruovaný byt v opuštěné bývalé továrně a nemohla jsem se dozvonit, raději jsem avolala policii, když přijeli, tak si mysleli že si znich utahuju, ale nakonec to dopadlo tak že tech policejních aut přijelo 7, 2 sanitky a 2 hasiči. Snědl nějaký prášky(2 krabičky) a zapil to 2 litry myslivce, když viděl že se kněmu dobívají policajti, tak si vzal nůž a šel do koupelny ... potom to bylo rychlý, ale zachránily ho. pobyl si 3 týdny na psychyně a už je v pohodě, každý rok si na to vzpomenu a stále mi není do smíchu ...

pata.patocka ( 13. ledna 2011 16:24 )

FB je pro loosery, ale psát do dsikuzí na blesk.cz je úplně normální

mr.x ( 12. ledna 2011 10:28 )

Co to je? Nemám a ani nechci mít nějakou takovou hovadinu. FB je pro loosery

zlatuska27 ( 11. ledna 2011 08:04 )

..také nevidím důvod,proč by ji měl někdo zachranovat,bylo to její rozhodnutí,to,že to napsala na fejs doufala,že ju někdo zachrání,takže to nemyslela vážně,ale stalo se..

rogam ( 11. ledna 2011 07:58 )

o jednu blbou, tlustou krávu méně jen tak dál

Zobrazit celou diskusi