Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomoc Haiti: Kupte si obraz, postavíte školu

Autor: Jana Chmelíková, jak - 
4. července 2010
08:00

Když v lednu 2010 zasáhlo Haiti ničivé zemětřesení, zemřely tam desetitisíce lidí. Jedním z nich byl i Jerome Yap (†43), pracovník OSN na Haiti. Ten týden měl mít ještě dovolenou, přicestoval ale předčasně. Když se o jeho smrti dozvěděli sourozenci Jan (26) a Jana (28) Hermanovi z Prahy, pro které byl Jerome jeden z nejbližších přátel, vznikl unikátní projekt na pomoc Haiti.

Jan se rozhodl prodávat obrazy začínajících umělců, aby na Haiti mohl postavit novou školu.

„Když jsem zjistil, že se sídlo OSN v Port-au-Prince celé zřítilo, uklidňoval jsem se, že Jerome má být na dovolené,“ vypráví Jan. Jenže pak mu zavolala Jeromova sestra, že odletěl na Haiti dřív a že není k zastižení. Pak už přišla jen smutná zpráva: Jerome je po smrti.

„Hrozně mě to zasáhlo. Jerome byl skvělý člověk. Měl obrovské srdce. Vždy mě podporoval v malování, ujišťoval mě, že to má smysl. S jeho smrtí se toho pro mě hodně změnilo,“ vzpomíná na krušné chvíle Jan. Ten se v šoku vydal bloumat po pražských kavárnách. V jedné takové si sedl a místo obvyklých kresbiček se mu na papíře najednou narýsoval plán, jak uctít Jeromovu památku.

Život naruby

Vize je jednoduchá: napsat co nejvíce uměleckým školám ve všech zemích OSN a přesvědčit začínající malíře, aby věnovali svá plátna na dobročinnost. Jim to pomůže ke zviditelnění a za utržené peníze se postaví škola.

S plánem na aukci oslovili ředitele Národní galerie Milana Knížáka, který jim dal kontakt na nejprestižnější aukční síň světa Christie´s. Pro její klienty nakonec bude newyorská aukce uspořádána. „Sami jsme do toho vrazili všechno, co jsme měli naspořené na rekonstrukci kavárny v pražském Karlíně, kterou teď musíme pronajímat,“ vysvětluje Jan, kde vzali základní kapitál.

„Když jsem se teď vrátil po měsíci z Haiti, měl jsem dokonce odstřižený i internet a hledal po Dejvicích volně dostupné sítě, abych se vůbec mohl připojit,“ přiznává. Jeho sestra Jana kvůli (He)Arts for Help v zimě přerušila studium, on dal v práci výpověď, aby se projektu mohl věnovat naplno. „Rozesíláním žádostí o sponzoring nebo aspoň nějaké partnerství a dalšími aktivitami trávíme čtyřiadvacet hodin denně. Na nic jiného moc času nezbývá,“ dodává.

Škola pro každého

Hlavním cílem vydělaných peněz je postavit na Haiti bezplatnou školu, protože haitské školství je jen placené. Školné pro jednoho žáka včetně uniformy a učebnic vychází na něco málo přes dva tisíce korun na rok. Přesto si většina rodin nemůže dovolit poslat tam ani jedno dítě.

„Vzdělání je jediný způsob, jak s chudobou Haiťanů něco udělat. Proto chceme postavit školu,“ říká Jan. Jak ale jedním dechem dodává, pomáhat tam není úplně jednoduché. Podle současných nařízení školu lze stavět jen na místech, kde už nějaká byla.

„Budeme ji tak stavět pro konkrétní komunitu. A s její stavbou by měli pomáhat rodiče, aby tam jejich děti pak mohly chodit. Navíc si jí budou víc vážit,“ říká. Úkolem projektu ale není školu jen postavit a nechat napospas. Z peněz, které doufají, že vydělají, bude zajištěn i provoz aspoň na jeden rok.

New York i Praha

Aukce se nakonec bude konat v září v Českém národním domě v New Yorku, jehož prostory jim na týden poskytne jeho ředitel Petr Fejk. „Aukci bychom klidně uskutečnili i v Praze, v New Yorku ale bude víc sběratelů a je větší šance, že se obrazy budou dobře prodávat,“ vysvětluje Jana.

Ani čeští zájemci nebudou ochuzeni. Mohou přispět fi nančně nebo si koupit třeba trička. Navíc bude i pro ně nachystána výstavní aukce, tentokrát haitských umělců.

Jak pomůžou Češi?

Od půlky srpna budou obrazy k vidění v pražské vinárně U Staré studny. Jejich aukce, tentokrát přístupná opravdu komukoliv, se uskuteční 26. srpna. „Ke všem z těch obrazů je nějaký příběh. Jeden z nich jsem dostal od Alana, řidiče, se kterým jsem tam jezdil. Obraz je jednou z mála věcí, které se mu z trosek domu podařilo vyprostit,“ uzavírá Jan.

mijas ( 6. července 2010 09:27 )

jo, přesně tak. My máme prd, tak ať ho maj i ostatní...člověk jako vy musí být v životě hodně nešťastný. Organizátorům držím moc palce, aby se jim ta škola povedla. Je úžasné, co dělají a kolik práce a peněz je to stojí.

sisi80sisi ( 5. července 2010 21:46 )

nikdo tady slečno nedělá chytrého narozdíl o Vás!je to chytrý a cílevědomý člověk,který se snaží pomoci v zemi,kterou zasáhlo zemětřesení. Bohužel jak již někdo napsal se stává,že se spousta finanční pomoci nedostane k těm lidem,kteří to potřebují,neboť v chudých zemích jsou určité komunity,které tomu zabranují.Ale tato akce je organizovaná lidma,kteří mají srdce a sanží se jak uctít památku,tak pomoci dětem na Haiti. A jak jste již četli,jedná se o aukci obrazů.V tomto materiálním světě už je jen málo lidi,kteří se dokáži ubírat touto cestou a je spousta takových arogantních lidí,kteří dokáži jen útočit ,ale nic neučitnit pro to, aby pomohl těm,kteří to potřebují ať už v ČR nebo jinde.

herman83 ( 5. července 2010 19:46 )

jj to maš pravdu to nebyl můj případ.. a právě proto vím jak je to důležitý.. číst umím měla tam být čárka.. v JAR, na Haiti nebo v nějaké jiné...

arcaben ( 5. července 2010 15:02 )

Nauč se číst,mandant nepsal,že Haiti je v JAR!!Na Haiti si možná děti váží vzdělání,což ovšem nebyl Tvůj případ...vezmu-li v potaz Tvé hrubky...

herman83 ( 5. července 2010 12:50 )

20 milionu EU? ) hm to je půl miliardy korun, ) zajimalo by mě odkud čerpaš informace. Ještě by mě zajimalo kolikrat jsi byl v JAR na Haiti nebo v nějaké jiné rozvojové zemi.. V každé zemi na světě máš zkažený jablka a myslim že u nás jich je daleko víc jak na Haiti. Víš, na Haiti je vzdělání těžkej nadstandard a proto si tam děti váží každé chvilky ztrávené ve škole, do školy se těší, nevirušují a hltají každé slovo učitele.. Kde by jsi byl ty kdyby si místo školy musel makat na poli...

Zobrazit celou diskusi