Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Matka ubité Kristýnky: Snad mě z pohřbu nevykopou

Autor: Jitka Žigová - 
31. března 2010
05:00

Neumím odpovědět, neumím pochopit... Jen tato jediná krátká věta vyplňuje místo pro citát na smutečním parte maličké Kristýnky (†2 měsíce) z Náchodska. Víc slov ale není v případě její smrti ani potřeba. Pro zdravý rozum je těžké přijít na to, jak tohle miminko mohl dusit polštářem a pěstmi ubít jeho vlastní otec (30). Jen proto, že mu vadil dceřin pláč. Nebohou Kristýnku její blízcí pohřbí zítra.

Ani v den rozloučení s tímto světem ale možná ubohé miminko nenajde klid. Na jeho pohřbu se totiž sejdou znesvářené strany rodiny holčičky. Babička Kristýnky, matka Anny (20), které zuřivec ubil dcerušku, hned po události přikázala, ať na pohřeb její dcera vůbec nechodí, jinak ji odtamtud vykope.

Rodina zavrhla matku Kristýnky

„Nazvala mě vražedkyní. Zfackovala mě, vytahala za vlasy a vyhodila z domu,“ přiznala Anna, kterou zavrhla její rodina i velká část veřejnosti za to, že v době ubití dcery jejím otcem byla doma, ale útok nezastavila.

"Na pohřeb půjdu"

„Vím, že na tom taky nesu vinu a budu si navždy vyčítat, že jsem včas nezareagovala. Radši bych se taky dala zavřít. Na pohřeb malé ale půjdu. Mám na to právo. Pořád to bude moje dcera,“ je rozhodnuta Anna. Jen jí je líto, že poslední rozloučení zařizuje její matka, protože ona na něj teď nemá dostatek peněz.

„Přesto doufám, že máma vyslechne moji prosbu a zařídí na pohřbu věci, které jsem si na něm přála mít. Jednou z nich je to, aby malé zahráli skladbu od Petra Nagye, Kristýnka. Po jeho písničce jsme jí dali jméno,“ přiznává Anna.