Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Veronika má mozkovou obrnu: Pomůže jí nová laboratoř?

Autor: Ondřej Požár - 
12. března 2010
05:00

Jedenáctiletá Veronika z Prahy trpí od narození dětskou mozkovou obrnou. Pohybuje se na vozíku a s pomocí rodičů. Při chůzi se opírá o dvě speciální podpěry. Brzy se podrobí operaci a věří, že všechno dobře dopadne…

Ještě před zákrokem totiž prošla hodně netradičním vyšetřením. Snažili se jí co nejvíc pomoci v jediné tuzemské Laboratoři chůze, v Dětské nemocnici v Brně.

Unikátní laboratoř je založena na trojrozměrné 3D optické dokumentaci pohybu dítěte. Zároveň dochází k podrobné analýze pohybu. „Díky osmi infračerveným kamerám umístěným v prostoru umožňuje rozbor rozsahu pohybů v kloubech. Sleduje se svalová aktivita a rozložení tlaku pod chodidly,“ vysvětlila princip fungování laboratoře mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Cílovou skupinou jsou děti postižené právě mozkovou obrnou. Za devět měsíců provozu laboratoře chůze, která funguje od loňského června, vyšetřili přes 600 dětí! A 150 z nich se podrobilo operaci označované lékaři za zásadní zlom v léčbě malých pacientů.

Zákrok podstoupí i Veronika. „Dcera se narodila předčasně a má dětskou mozkovou obrnu. Léčí se v Praze na ortopedii a neurologii, od narození chodí i na rehabilitaci. Denně cvičíme Vojtovou metodou. Očekáváme pomoc kvůli plánované operaci,“ prozradila Blesku máma jedenáctileté žákyně páté třídy.

Veronika má ve škole, kde je ve třídě se zdravými spolužáky, osobního asistenta. A co dělá ve volném čase? „Nejradši si čte knihy o koních. Veronika koně miluje, dokonce na nich při hipoterapii dřív jezdila, ale pak se zjistilo, že má silnou alergii a po dotyku s koněm se dusí,“ říká otec dívky.

 


 

Jak to funguje?

518943:gallery:true:true

Chůzi zachycuje podle Jana Jadrného z Laboratoře chůze osm kamer s rychlostí záznamu 120 až 10 tisíc obrázků za vteřinu. Pacientka má na nohou nalepené snímače bodů. Použije se matematický model, který propočítá jednotlivé hodnoty. Podle Jadrného je nejdůležitější vypočítání základní osy, znázorněné na obrázku modrými čarami. Další velmi důležitou hodnotou je reakce opory (růžová šipka), která lékařům dává informaci o stereotypu chůze, rozložení těžiště apod. Výška šipky ukazuje sílu, pozná se z ní například přenášení síly na kotník, koleno a kyčel, což je pro lékaře velmi důležité právě kvůli operaci.

dsmann ( 12. března 2010 23:42 )

No ty ses odhalil tak že by si se neměl ukazovat nikde

hapax ( 12. března 2010 21:41 )

gramatický blábol... o obsahu ani nemluvě. Jste cizinec?

ota.netopyr ( 12. března 2010 19:48 )

Jsem překvapený,že umíš psát,když máš iq houpacího koně!

arcaben ( 12. března 2010 17:59 )

A jak by jí asi připevnili snímací body,že-by přes lyžařský overal???Máte fakt DOST!!

dostojevskij ( 12. března 2010 13:49 )

Laskavě se kroťte, jde o zdraví děvčátka. Bohužel se narodila předčasně, v dnešní době to není nic zvláštního, a má problémy, se kterými bojuje. RODIČE jsou super a je vidět, že žije v harmonické rodině. Přeji zlepšení zdraví a hodně štěstí do života.

Zobrazit celou diskusi