Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Postižené Elišce (5) staví nový pokojík!

Autor: Michal Budík, Pavel Čempěl - 
28. února 2010
22:20

Eliška Bočanová (5), která se musí od narození obejít bez části páteře, bude mít co nevidět nový pokojíček. Svými dary se o to zasloužili i čtenáři Blesku. Nenechal je totiž lhostejnými nelehký úděl holčičky, kterou Blesk po právu nazval největší bojovnicí Česka.

Návrh pokojíčku svěřily představitelky občanského sdružení Život dětem na základě dřívějších dobrých zkušeností brněnské architektce Miroslavě Vaverkové. Ta se na panelákový byt Bočanových přijela podívat v prosinci. Největším překvapením pro ni bylo zjištění, že je Eliška snad ještě živější a pohyblivější než většina zdravých dětí.

Více prostoru pro hraní

„Je to skutečně živel. Bylo jí všude plno,“ podělila se architektka s Bleskem o svůj dojem z děvčátka, které bez ustání po čtyřech pobíhá po celém bytě. „Přestavbu jsem proto navrhla tak, aby tam Eliška měla více místa na hraní,“ zmínila Miroslava Vaverková hlavní prioritu.

Výsledek jejího snažení je , že prostor je vzdušnější a veselejší. V pokojíčku přibyl psací stůl pro budoucí školačku. Naopak z něj zmizí řada malých skříněk. Architektka je nahradila dvěma velkými vestavěnými skříněmi. Zásadní změna se odehraje na podlaze – koberec nahradí marmoleum. „Na papíře to vypadá hezky a jsem zvědavá, jak to bude vypadat ve skutečnosti. Jsem laik, tak to nechám na nich,“ komentovala návrh Eliščina pokoje maminka Božena Vijová.
Kompletní hodnota přestavby se vyšplhala na necelých 160 tisíc.

„Bez předsíně by ta částka byla zhruba o 50 tisíc korun nižší,“ doplnila Miroslava Vaverková. Její návrhy si už prohlížela i Eliška. Pokojíček se jí podle maminčiných slov líbí, nepodařilo se jí ale prosadit, aby byl žlutomodrý. „Paní architektka ji přesvědčovala, že by si ho jako holčička měla nechat udělat žlutorůžový,“ řekla Božena Vijová.

vinnetouvi ( 15. března 2010 10:12 )

Nemohli by rodiče překonat lenost a vymalovat pokoj sami?!? Panelákový určitě moc velké rozměry nemá a když vše ostatní dostanou zdarmo, mohli by se taky přičinit a ne žehrat a žalovat jak děti na umanutou architektku. Vymalovat umí každý, když není lenoch.

wwalery ( 6. března 2010 02:11 )

Elišce to přeji prožila si víc než můžeme někteří z nás prožít za celý život ať má fialovou nebo růžovou ať se jí v něm krásně žije Já myslím že důležité je zázemí a pokud je dobré že ještě o ,,týhle holce uslyšíme "" a to myslím v dobrém..

martamarta ( 3. března 2010 12:19 )

Moje dcera si vybrala zelenou barvu stěny. Barva místnosti je důležitá a rozhodně nesouvisí s pohlavím. naopak pastelové modré a zelené barvy (dle místnosti) určitě na dětskou duši působí lépe. V růžové místnosti by se zbláznila i naše malá, přestože ráda nosí růžové věci. Pětileté dítě je dost staré na to, aby vědělo, v jaké barvě se bude cítit dobře. Nábytek - architekta navrhne umělé materály, laminové skříňky, nebo tam bude nějaké dřevo? Naše děti měly původně modré stěny a voskovaný smrk (lze přimořit) Smrk to přežil, pokoj dýchal....

sadjida ( 2. března 2010 17:43 )

ruzova pro holcicky a modra pro chlapecky.Tak tak,a holky si nesmeji hrat s auticky a kluci s panenkami......proboha to bylo pred padesati lety.Pani architektko proberte se.Zijeme ve 21 stoleti!!

znojmacka ( 2. března 2010 09:46 )

největší bojovnice v Česku- bohužel, jako že není schopná si sama vymalovat pokojíček, tak holt bude mít žlutorůžovou co sama neudělá, to nemá, architektka je větší bojovnice. Takový cavyky kvůli barvě- snad by jí měla vyjít vstříc, každej by měl mít to, v čem se nejlíp sám cítí... Architektka přesvědčovala.. doktoři byli taky přesvědčeni, že malá bude jenom ležák a jak koukaj dneska. Ať to tý malý udělají jak chce, když to má být za odměnu za její bojovnost, tak ať si to vybojuje ta malá podle sebe, ne podle představ architektky.

Zobrazit celou diskusi