Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak: Byl 18 minut mrtvý

Rob Waggett, který kvůli infarktu zažil na osmnáct minut smrt, vypadá po návratu z nemocnice úplně normálně. Lékaři si přitom mysleli, že po neštěstí bude mít nenávratně poškozený mozek, a nedávali mu téměř žádné šance na uzdravení.
Rob Waggett, který kvůli infarktu zažil na osmnáct minut smrt, vypadá po návratu z nemocnice úplně normálně. Lékaři si přitom mysleli, že po neštěstí bude mít nenávratně poškozený mozek, a nedávali mu téměř žádné šance na uzdravení.  (Autor: catersnews.com)
Autor: Jan Horák, INT - 
20. února 2010
22:50

Lékaři nad tímto příběhem z britského města Newport nechápavě kroutí hlavou. Mladému otci Robu Waggettovi (31) se po náhlém infarktu zastavily v náručí ženy Dianny (29) všechny životní funkce.

Běžně člověk nemá v takových situacích šanci na přežití, pokud se ho nepodaří do čtyř minut oživit. Robův život se však zastavil na mnohem delší dobu.

Přivolaným zdravotníkům se ho podařilo pomocí defi brilátoru vrátit zpět mezi živé po neuvěřitelných osmnácti minutách od jeho »posledního« výdechu.

Zpočátku to vypadalo jako obyčejná chřipka. Otci dvou dětí, Britovi Robu Waggettovi, se přitížilo a šel si lehnout do postele. Jeho manželka Dianna zůstala v obývacím pokoji. V tu chvíli ještě nikdo netušil, jaké drama nastane za okamžik.

Dianna uslyšela, jak Rob stěží lapá po dechu, a běžela se podívat, co se děje. Když přišla do ložnice, tak už téměř nedýchal. Dianna poté zavolala rychlou záchrannou službu. V tu chvíli to vypadalo opravdu špatně a Dianna už myslela na nejhorší a začala se s manželem loučit.

„Řekla jsem mu, že jsem ho milovala. Potom jsem se jen dívala, jak mi umřel v náručí,“ vzpomíná Dianna Waggett.

Sedmý výboj

Rob po rozloučení vydechl naposled. Boj o jeho život však Dianna nevzdala a začala s umělým dýcháním. Na pomoc zavolala také souseda, který se pokoušel o masáž srdce.

Nic však nepomáhalo. Když o čtyři minuty později přijela záchranka, začali zdravotníci Roba oživovat pomocí defi brilátoru. Jenže to bylo také zbytečné. Minuty plynuly a stále nejevil známky života.

Každý lékař by ho už dávno prohlásil za mrtvého. Když ale zdravotníci, které zavolala Dianna, viděli zoufalou matku se slzami v očích, zkoušeli to dál a dál. Nakonec se Rob po dlouhých osmnácti minutách a sedmém výboji z defibrilátoru znovu nadechnul.

Lékaři ho poté uvedli do umělého spánku a varovali Diannu, že pokud přežije, zřejmě bude mít vážně poškozený mozek a trvalé následky. „Začala jsem se trápit a cítila se beznadějně. Nevěděla jsem, co mám říct našim dvěma malým synům,“ říká Dianna Waggett.

Návrat vzpomínek

Vše nasvědčovalo tomu, lékařů splní a Rob s Diannou už nebudou normálně žít. Rob totiž po třech dnech od své »smrti« přišel k sobě, ale nepoznal ani vlastní ženu.

Další den se však stalo něco, co nikdo nečekal. Rob se po probuzení podíval na svou ženu a pak se zeptal sestřiček: „Proč spí moje žena na podlaze?“ Radost Dianny byla obrovská, jenže úplně vyhráno ještě nebylo. I když se Robovi vrátila do paměti jeho žena, mnoho dalších vzpomínek mu stále chybělo.

Zapomněl i na své dva syny Myla (3) a Kobyho (1). Za pár dní se mu však většina vzpomínek, včetně té na syny, vrátila a už nic nebránilo tomu, aby se mohl vrátit domů. Nyní je to dva týdny, co Rob opustil nemocnici.

V novém životě si kromě zhoršené paměti musí zvykat ještě na kardiostimulátor podporující činnost jeho srdce, které je pro lékaře velkou záhadou...

djaba ( 21. února 2010 01:28 )

No doufám ,že se mi stane něco podobné,a noje baba mě vyrve smrti ze klína,a pokud ne ,tak to bude průser.

siroky11 ( 20. února 2010 23:59 )

když mají šťastný konec a takovýto, nebo podobný, někomu přinese radost. Je to trochu jiné, než každodeně číst o našich hloupých a nenažraných politicích a jejich boj o tučná koryta! Takto se ani prasata neperou, jako oni!

Zobrazit celou diskusi