Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neuvěřitelný omyl: Pohřbil bratra, ale on žije!

Autor: Marie Machková - 
21. prosince 2009
05:00

Pohřbili živého člověka! Před třemi týdny oznámili policisté Stanislavu Stráníkovi (39) z Darkoviček u Hlučína, že jeho dvojče Jan zemřelo při nehodě na dálnici.

Muž tedy začal vyřizovat bratrův pohřeb a dal vytisknout parte. V pátek ale údajně zemřelého sourozence potkal v hospodě! Tak ho to šokovalo, že se málem zhroutil.

Stanislav nechal vytisknout smuteční parte Stanislav nechal vytisknout smuteční parte | HZS


„Nemůžu se z toho vzpamatovat,“ přiznal Stanislav Stráník. Pořád si vybavuje noc z 25. na 26. listopadu, kdy ho policisté vzbudili s tím, že jeho bratr se stal obětí první dopravní nehody na novém úseku dálnice u Pustějova. Do odstaveného favoritu, ve kterém jeli čtyři muži, narazil polský kamion.

„Donesli mi bráchovy písemnosti, které v autě spolu s jeho doklady našli. Na jejich základě asi prohlásili Honzu za mrtvého a po totožnosti skutečné oběti už nepátrali,“ vysvětluje si omyl policistů Stanislav.

Stanislav Stráník je z postupu policie v šoku a žádá omluvu Stanislav Stráník je z postupu policie v šoku a žádá omluvu | HZS

V šoku je i 'mrtvý' Jan Stráník, který si v sobotu poprvé prohlédl své vlastní parte. „Žiju v Havířově a hodně cestuji za prací. Občas s kolegou i zmíněným favoritem. Ty doklady jsem tam nechal,“ řekl.

Sourozenci se příliš nestýkají, a tak Stanislav tvrzení policistů nijak neověřoval a neobvolával Janovy známé. „Na patologii mi tělo neukázali, že je zdevastované. Doktorka mi pouze na namalované figuríně ukázala, jaká zranění Honza utrpěl,“ dodal Stanislav.

Z nemocnice zamířil na matriku, kde zažádal o pohřeb na státní útraty. „Jsem invalida. V dubnu jsem pochoval matku. Na pohřbení bratra jsem už peníze neměl. Nechal jsem ale vytisknout parte a zvonit umíráček v kapli,“ vyprávěl Stanislav.

Když zničehonic potkal bratra v hospodě, jako by ten byl nějaké zjevení, nejprve se zhroutil. Pak ale přivolal policisty, aby mu vše vysvětlili. „Odvezli nás oba na oddělení v Hlučíně a čtyři hodiny nás vyslýchali a fotografovali. Jeden z nich pak přiznal, že jeho kolegové chybovali,“ dodal Stanislav. Rád by se dočkal alespoň omluvy.

Mluvčí ostravské policie Darina Majková pouze potvrdila, že obvodní oddělení přijalo oznámení o zmrtvýchvstání Jana Stráníka. „Je to závažná věc. Prověřujeme ji. V pondělí snad budeme mít informací víc,“ sdělila stručně mluvčí. Policie zřejmě bude muset znovu začít pátrat, kdo byl mrtvý z auta a proč se po něm nikdo nesháněl.

Pilotka ( 22. prosince 2009 15:27 )

Oni se potkali v hospodě, protože ten údajný nebožtík , je vlastně takový bezdomovec. Pohybuje se snad někde v Havířově a jednou za čas se objeví. Telefon nemá - za co by si koupil kredit?V dubnu jim zemřela matka, a pokud vím , tak nebyl ani na jejím pohřbu - protože nikdo nevěděl kde ho hledat

devi ( 22. prosince 2009 13:58 )

na pohřeb nemá, je v invalidním...hlavně, že se potkali v hospodě.

gotzur ( 21. prosince 2009 19:54 )

že je živej a ostatní je vedlejší.

jack08 ( 21. prosince 2009 12:17 )

snad má nějaké příbuzné a ti ho snad viděli, když fungoval normálně i v hospodě. Co je na tom k nepochopení??

kolouch11 ( 21. prosince 2009 10:59 )

Tady vůbec nejde o to, zda nechal po oznámení policie natisknout parte. Tady jde o policii............. Jsou tam papíry mrtvého, tak se nahlásí, že zemřel. Ono se u mladého člověka když zemře nemusí dělat pitva????? Všechno je postaveno na hlavu.......................

Zobrazit celou diskusi