Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Němec Karl Merk: Jako první na světě podstoupil transplantaci rukou!

Autor: INT, luc - 
2. srpna 2009
05:00

Šest let žil bez rukou. Byl odkázaný na pomoc okolí, myslel, že už svou ženu nikdy neobejme. Loni v červenci ale Němec Karl Merk (55) podstoupil unikátní transplantaci, o které Blesk informoval. I když se lékaři báli komplikací, Karlovy nové ruce začaly ožívat a on se pomalu vrací do života.

Sám si otevře dveře, nají se a svého chirurga dokonce svezl na kole. Po Karlovi podstoupil letos v květnu stejný zákrok i první Američan Jeff Kepner (57).

Vzít do ruky příbor u nedělního oběda, zavřít za sebou dveře, projet se na kole, obejmout blízké. To jsou činnosti, které každému z nás připadají jako normální, všední věci. Aby je však znovu zažil, německý farmář Karl Merk byl ochoten kvůli nim riskovat život a podstoupil operaci, kterou ještě nikdo na světě neprovedl.

Unikátní operace

Před sedmi lety přišel málem o život, když mu při práci na farmě kombajn amputoval obě ruce až u ramen. Šest let žil s pocitem, že už nikdy nebude soběstačný, už nikdy nebude moci obejmout svou ženu a blízké. Loni v červenci mu ale lékaři z univerzitní nemocnice v Mnichově nabídli šanci – transplantaci obou rukou od mrtvého dárce. Problémem bylo, že tuto operaci ještě nikde na světě neprovedli.

Na své nové ruce čekal asi tři měsíce. Když se našel vhodný dárce, začalo se okamžitě operovat. Na sále strávil Karl celých patnáct hodin. Nad jeho tělem se vystřídalo celkem čtyřicet lékařů a desítky dalších členů operačních týmů. Stal se prvním člověkem na světě, kterému transplantovali tolik cizí tkáně.

Ruce ožily

Zpočátku se zdálo, že se tělo s novými končetinami nevyrovná. Po několika týdnech ale nastal obrat k lepšímu a Karlovy nové ruce začaly ožívat. Před několika dny při ročním výročí operace předvedl světu, jaké pokroky už dokázal. Hodiny cvičení v rehabilitačním centru každý den přinesly své ovoce a Karl už zvládá ohýbat ruce a pomalu i cítí prsty. Podle svých slov už se těší, až novýma rukama obejme svou manželku.

Jeho nezávislost na pomoci okolí se zvětšuje každým dnem. Už je dokonce schopen projet se na kole. Aby ukázal, jak dobře se mu daří, svezl na nosiči svého dvorního chirurga Christopha Hoehnkeho. „Museli byste žít šest let bez rukou, abyste pochopili, co teď cítím,“ řekl Karl.

Risknul to i Američan

Karl Merk už není jediným člověkem, který se odvážil k tomuto nebezpečnému zákroku. Letos lékaři »přišili« nové ruce i Američanovi Jeffu Kepnerovi. Ten kvůli bakteriální infekci přišel o ruce i nohy a dostal protetické náhrady. Pak ale jeho žena v televizi zaslechla o možnosti ruce transplantovat. Její manžel Jeff tak v květnu letošního roku získal ruce od 23letého dárce. Náročná operace trvala devět hodin. Ještě je předčasné říct, zda byla úspěšná. Další měsíce totiž bude trvat, než se obnoví všechna nervová zakončení a do prstů se vrátí i cit.

Prozatím musí Jeff pravidelně docházet k terapeutce, s níž cvičí a zkouší různé pohyby rukou. Svůj boj nevzdává a cíle má nesnadné – osprchovat se bez asistence manželky Valerie, sám se obléknout a být v domácnosti soběstačný, aby neustále nemusel žádat někoho z rodiny o pomoc. „Jsou to maličkosti, někomu to možná zní hloupě, ale já bych to chtěl vrátit zpátky,“ říká rozhodnutě Jeff.

stromecek ( 5. března 2018 10:54 )

***

stromecek ( 5. března 2018 10:49 )

je to velkej frajer

werewolf ( 10. listopadu 2010 16:12 )

Je to frajer...

Zobrazit celou diskusi