Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pokusil se upálit manželku! Před očima jejich dětí

Autor: Jitka Žigová - 
31. července 2009
05:36

„Tati, neodpustíme ti a nechceme tě už nikdy vidět!“ To vzkazují do vězení svému otci Adélka (10) a Jurko (12). Milan Pačuta se totiž před sedmi lety pokusil manželku Markétu Škopkovou upálit!

Maminku hasil tehdy pětiletý syn vodou, kterou nosil v hrníčku a pekáčku! Pačuta si za to odpykává 18letý trest ve vězení. Ani jednou ale podle rodiny nepřiznal vinu nebo aspoň lítost. Ohněm zohavená a zklamaná žena už v to ani nedoufá…

Pro sochařku a keramičku Markétu Škopkovou (41) z Jaroměře jsou teď nejdůležitějšími jen a jen děti! A také práce, ke které se jí i přes následky popálenin podařilo vrátit.

„Bývalý manžel stále tvrdí, že je nevinný. Naopak se sám cítí být obětí různých komplotů, které mu chtějí zničit rodinu, a tak bojuje. Ve vězení studuje právo, aby jednou dokázal, že je tam neprávem. Neuznává ani rozvod,“ nechápe Markéta postoj bývalého manžela.

Milan Pačuta na ni tehdy doma na půdě před zraky pětiletého syna Jurka vylil kanystr s benzinem a zapalovačem ji podpálil. Chlapec pak nosil vodu v hrníčku a pekáčku a maminku hasil. I otec se přidal, a nakonec i přivolal pomoc.

Markéta přežila popáleniny 3. stupně na hlavě, trupu a rukou s postižením 52 procent těla. Po probuzení v nemocnici a zjištění, jak vypadá, nechtěla žít. Ale zvládla to a pravidelně podstupuje plastické operace. „Na postižená místa mi už několikrát brali kůži z břicha i nohou,“ přiznává. Nejvíce ji trápí následky popálení na rukou. Na levé úplně nenapne prsty a pravou neohne zcela v lokti. Shání proto ortopeda, který by jí pomohl.

„To, co táta mámě udělal, mu nikdy neodpustím,“ říká dnes Jurko, který tátu odsuzoval už jako malý při svědectví u soudu. „Taky se na něj zlobím, ale trochu ho i lituju. Vidět ho ale nechci,“ shoduje se s ním jeho sestra Anežka, které v době tragédie byly jen tři roky. „Kdybych tátu neviděla na fotkách, už bych si ho ani nepamatovala,“ přiznává. I jejich maminka nechce muže více potkat. Obává se ale, že on bude chtít po propuštění z basy vidět je. Lpí na nich a nikoho jiného nemá. „Když přijde, tak bude mít co dělat se mnou. Bude už přece jen starší a já velký, tak si to ním vyřídím,“ je však Jurko odhodlán bránit se otci.


I se zmrzačenýma rukama tvoří krásné sochy

Socha Boha je jedno z posledních děl Markéty Socha Boha je jedno z posledních děl Markéty | Blesk - Jitka Žigová

Socha Boha je jedno z posledních děl Markéty

Markéta i přes své postižení modeluje i maluje. Vyrábí hlavně figurální a dekorativní keramiku do zahrad, svítilny i fontány. „Jsem ráda, když v sobě mají něco tajuplného,“ přiznává a ukazuje na jedno ze svých posledních děl, skoro dvoumetrovou sochu Boha na zahradě u domu, který obývá s rodiči, akademickými výtvarníky. Pracuje i na vzniku nové keramické dílny. „Rodiče i sestra mi moc pomáhají. Jinak bych to nezvládla,“ je vděčná svým blízkým.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

scud911 ( 1. srpna 2009 15:13 )

Opět ubohé jí se to nezahojí ani za 118 let a on si zdraví bude kráčet po světě a nedej bože se bude chtít opět pomstít. Já bych zavedl zákony oko za oko zub za zub. To samé jemu bezpodmínečně. Tak pěkná ženská s pěknýma dětma teď trpí a proč??? Kde je ta spravedlnost?? Obnovte trest smrti a je to dnes se už nelze splést, jako kdysi už je přeci vše dokázané DNA a to se nemílí. Takže jsem pro zavedení trestu smrti. Někteří jedinci jsou na tolik chytří, že i když v base budou podstupovat léčbu, budou jim říkat co chtěj slyšet ne to co ve skutečnosti věří.

zirafa ( 31. července 2009 20:32 )

zrůda!! Po propuštění polít benzínem a zapálit!! Paní Markéto,hodně sil a ať vás v životě potkávají už jen samé hezké věci!

benicek10 ( 31. července 2009 13:37 )

Neuvěřitelný! To pako už přece nemůže na svobodu mezi lidi natož se přiblížit k rodině!!!Zbrojní pas a pistoli!

konica ( 31. července 2009 12:47 )

Markéto jste silná ženská,máte krásné děti určitě to byl ten důvod proč jste to nezvdávala. Udělala jste dobře, protože jste se z velké části z toho dostala a vypadáte opravdu hezky a šťastně. Přeju Vám všechno nejlepší do života a držím pěsti, aby jste se s takovým to člověkem už nikdy vživotě nesetkala. Váš bývalý muž shnije v pekle.

helena ( 31. července 2009 08:16 )

a ty si snad myslíš, že nějaký důvod by ten jeho čin snad obhájil?????

Zobrazit celou diskusi