Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brit trpí vzácnou ztrátou pigmentu: Z černocha se stal běloch

Luke se narodil jako černoch po otci, v dospělosti se stal kvůli nemoci bělochem po matce
Luke se narodil jako černoch po otci, v dospělosti se stal kvůli nemoci bělochem po matce  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, vk - 
27. července 2009
05:00

Chtěl být běloch a nakonec se mu to povedlo! Brit Luke Davis (44) vyrůstal v sirotčinci, kde ho šikanovali kvůli barvě pleti. Modlil se, aby už nebyl černý. V jedenácti letech mu diagnostikovali vitiligo – nemoc, která způsobuje ztrátu pigmentu.

Na jeho těle se objevovaly bílé fleky. Lidé se ho báli. Manželka se s ním rozvedla. Teď by chtěl být opět černoch. Jeho nemoc však vyléčit nelze...

Pochází ze smíšené rodiny. Jeho otec byl černoch původem z Nigérie, matka běloška. Otec je opustil, když byly Lukeovi tři měsíce, matka se nervově zhroutila a on tak skončil v sirotčinci. „Každý večer jsem se modlil a přál si, abych byl bílý. Všichni v sirotčinci se mi za moji barvu pleti často posmívali,“ popisuje svůj příběh Luke.

Vše se změnilo, když mu byla v 11 letech diagnostikována vzácná nemoc vitiligo. Jedná se o chronickou chorobu kůže, která postihuje jedno procento populace. Provází ji ztráta pigmentu a údajně jí trpěl i zpěvák Michael Jackson (†50), který jí zdůvodňoval své změny barvy kůže a popíral rozsáhlé chirurgické zákroky.

Lukeova pleť však bledla postupně. Lidé se mu vyhýbali, báli se, že je nakazí. A on tak zažil další ústrky kvůli své barvě. Z tohoto důvodu mu nevydrželo ani manželství, se ženou se rozvedl po 20 letech. Navíc zjistil, že se cítí být černochem tělem i duší a chtěl by svoji původní barvu zpět, což však není možné. Teď alespoň pátrá po svém otci a snaží se zjistit více informací o svých nigerijských kořenech.

lucy ( 27. července 2009 08:11 )

Neznámému Britovi ztrátu pigmentu bulvár věří, ale u MJ si ani dnes neodpustí "prý".

martina31 ( 27. července 2009 08:00 )

Člověk většinou touží po tom co nemá....

danda31 ( 27. července 2009 07:34 )

kteri odsuzovaly a odsuzuji Michaela Jacksona ze ze sebe udelal belocha - vitiligo existuje a M.J. ho mel. R.I.P. MICHAEL

Zobrazit celou diskusi