Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní operace: Můj chlapeček má nové srdce!

Autor: Erik Mihalko, val - 
29. června 2009
05:00

Nepopsatelný pocit štěstí zažila maminka nejmladšího pacienta v historii Slovenska s transplantovaným srdíčkem. Chlapeček ho dostal, když mu bylo deset týdnů. Obejmout a přitulit se k němu mohla maminka až teď.

Po výrazném zlepšení chlapcova zdravotního stavu ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na dětské kardiologické oddělení. Jméno malého pacienta lékaři tají.

Když chlapeček přišel na svět, rodiče ani v nejhorším snu nenapadlo, co všechno si jejich miláček bude muset vytrpět. Několik týdnů po narození zjistili lékaři při běžné kontrole, že mu selhává levá chlopeň. Ihned se rozhodli pro transplantaci. Dárce našli poměrně rychle a začátkem června tým lékařů v bratislavských Kramárech provedl unikátní operaci.

Po ní byl chlapeček na infuzích, kterými dostával do těla umělou výživu. Přijímat musel i léky na potlačení imunitního systému, jinak by jeho tělíčko transplantované srdce odmítlo a zemřel by.

Jeho stav se během posledních dnů výrazně zlepšil a lékaři ho přeložili na dětskou kardiologii. „Srdíčko mu pracuje normálně a už nepotřebuje intenzivní péči,“ řekla lékařka Jana Pecníková.

Malý pacient strávil první noc na společné posteli s maminkou. „Byl to nepopsatelný pocit štěstí,“ neskrývala radost. Chlapeček spí nejvíc přes den a v noci je většinou vzhůru, a tak je jeho matka vyčerpaná. „Rodina se do poslední chvíle bála, co s malým bude. Stálo nás to spoustu sil,“ přiznala. Nejmladší pacient s transplantovaným srdcem už nepotřebuje žádné přístroje na podporu dýchání a z nemocnice by ho mohli brzo propustit!

rozmaryna ( 29. června 2009 09:04 )

já jí ho přeji a přeji chlapečkovi štastný život. Ale jiná maminka zažila nepopsatelnou tragédii a je mi jí moc líto.

luci88 ( 29. června 2009 08:40 )

To si pak člověk rozmyslí, jestli se má smysl trápit kvůli blbostem MOC a MOC přeji malinkému brzké uzdravení a samé zdravíčko do života..a rodičům také moc držím palce, ať to všichni zvládente!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi