Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékaři Eliščinu operaci odmítají, rodiče stále věří

Autor: Ivana Žáková - 
10. června 2009
05:00

Slzy v očích měli rodiče malé Elišky Bočanové (4), když si četli závěry lékařů pražské motolské nemocnice o prohlídce jejich dcery. Po celou dobu totiž doufali, že lékaři dokážou jejich holčičce operativně nahradit část spodní páteře, která jí od narození chybí.

Verdikt odborníků byl ale krutý: Holčičku operovat nemůžeme! Rodiče miloučké Elišky se naštěstí nesesypali. Stále pevně věří, že jejich dcerka jednou chodit bude. Velkou posilou je jim i pomoc čtenářů a redakce Blesku.

Ve Fakultní nemocnici v Motole se sešlo díky iniciativě Blesku konzilium z několika lékařských oborů. Eliška podstoupila řadu vyšetření a strávila s doktory několik dnů. Ti rozhodovali, zda by dokázali dívence nastavit chybějící část páteře tak, aby Eliška mohla vzpřímená chodit.

„Jela jsem do Prahy plná očekávání. Od narození Elišky jsem vždycky jen slyšela, že se jí nedá pomoci. Doufala jsem, že když se společně sejde tolik odborníků, přece jen Elišce nějakou naději dají,“ říká s pláčem máma Božena.

Verdikt byl ale tvrdý. Eliška trpí tak vzácným postižením (chybí jí dva obratle, kostrč, křížové a stydké kosti), že operace u nás není možná. Eliška má navíc kyčle mimo kloubní jamky. Lékaři se s takovou vrozenou vadou doposud nesetkali.

„Když jsem viděla, jak se se svým postižením holčička pere, jak lvice a dělá stále větší pokroky, sama se pohybuje, věřila jsem, že jí lékaři přece jen dokážou pomoci. Z jejich závěrů jsem byla moc smutná a zklamaná,“ přiznává maminka Elišky.

Eliška se zatím venku pohybuje pomocí kostek ze stavebnice, takzvaných kopýtek. Na rukou musí mít cyklistické rukavice, aby si je nesedřela do krve. Eliška se zatím venku pohybuje pomocí kostek ze stavebnice, takzvaných kopýtek. Na rukou musí mít cyklistické rukavice, aby si je nesedřela do krve. | autorka

Na druhé straně je lékařům motolské nemocnice vděčná a moc jim děkuje, že Elišku tak důkladně vyšetřili a doporučili jí ke zlepšení jejího života speciální vozík a ortézu a také pravidelnou lázeňskou léčbu. „Děkuji z celého srdce také čtenářům a redakci Blesku, že se Elišce snaží v jejím nelehkém údělu tolik pomáhat,“ povídá dojatě máma. I proto ona a její manžel nic nevzdávají. „Snad Elišce pomohou odborníci v zahraničí, říkají. Naději jim minulý týden dal i specialista Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Richard Chaloupka.

„Operační léčení páteře a napojení na pánev výhledově vyloučeno není,“ uvedl totiž v lékařské zprávě.


ELIŠCE POMOHLI I ČTENÁŘI BLESKU

Blesk v rámci projektu Srdce pro děti, na kterém spolupracuje s občanským sdružením Život dětem, zakoupí malé Elišce speciální dětský vozík Pantera Micro s otočným předním kolečkem. Ten stojí 43 tisíc, ale rodina by musela doplácet 22 645 korun. Blesk to za ně zaplatí! Elišce se dále zakoupí sedací ortéza, která je vhodná do vozíku i na sezení doma. Také pobyt v lázních, který doporučují lékaři, bude uhrazen. To vše také díky vám, čtenářům Blesku. Pomocí dárcovských esemesek jste přispěli pro dobrou věc i vy!

paila ( 10. června 2009 10:13 )

Bohužel ne všechno je jen o penězích, jsou situace, kdy oni peníze tohle nevyřeší. Z minulého článku jsem pochopila, že operace by byla příliš riskatní a Eliška by mohla příjít i o to málo, co už umí, takže zřejmě to je hlavně důvod proč neoperují. Naděje je tu vždy, raději odložit operaci o pár let a mít větší jistotu než něco teď uspěchat, pokrok jde rychle, takže i Eliška má šanci na lepší život.

cert ( 10. června 2009 08:34 )

U nas jsou penize na jine priority. Stamiliony pro Litvu pocinaje, Topolankovou lyzovackou za statni prachy v Alpach bohuzel nekonče.

Zobrazit celou diskusi