Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk bojuje za vás: Matka se rve za mrtvou dceru

Autor: Helena Lacinová - 
26. května 2009
05:01

Pět synů zůstalo po Radce Janečkové (†37), která zemřela v chomutovské nemocnici den po porodu dvojčat 23. května 2006. Ondra a Aleš (3) tak mámu vůbec nepoznali, ostatní, Bedřich (10), Martin (19) a Jakub (17), se už tři roky učí žít bez ní.

Pozůstalí tvrdí, že smrt ženy zavinili lékaři nemocnice. Její vedení nejdříve přislíbilo milion jako odškodné, po změně majitele byl ale slib zrušen. Vše se tedy rozhodne u soudu.

Nemocnice nejprve opravdu slíbila vyplatit jako odškodné milion. Jenže pak přišel nový majitel a ten řekl: Odškodné žádné nebude. „Dvě skupiny odborníků neshledaly příčinnou souvislost mezi úmrtím pacientky a léčebným procesem,“ řekl v dubnu Jiří Vondra, mluvčí majitele nemocnice, Krajské zdravotní, a. s.

Rodina se však nevzdala a den před vypršením lhůty se podařilo podat na nemocnici žalobu. „Je podána na dva subjekty na náhradu nemajetkové újmy,“ řekl právník pozůstalých Mario Švehelka. Toho matce zemřelé pomohl sehnat Blesk přes Svaz pacientů České republiky.

„Se svazem úzce spolupracujeme a na takové případy se specializujeme,“ řekl Mario Švehelka. „Žaloba na náhradu nemajetkové škody spočívá v tom, že bylo zasáhnuto do práv rodiny v souvislosti s řadou pochybení v péči o rodičku, kterými klesly její šance na přežití,“ vysvětlil dále advokát.

Podle znalce už v časných ranních hodinách byl stav rodičky tak vážný a svědčil pro možnost krvácení do břicha, což také nastalo. A přesto byla operována až o několik hodin později.

„Dceru mi to nevrátí, ani dětem mámu. Chci, aby alespoň ti dva starší, protože jsou oboustranní sirotci, nějaké peníze dostali,“ řekla Blesku Marie Kupová (61). Ta se do boje pustila sama. Její zeť, otec dvojčat a desetiletého Bedřicha, to odmítl.

eleka ( 26. května 2009 17:44 )

Pokud ano, představte si, že by jste tady nebyly pro své děti, které milujete a ony Vás potřebují. Kdo by je vyslechl, pohladil, porozuměl, potěšil, poradil s úkolem, podpořil, ukázel jim správnou cestu životem, zahrál si s nima třeba Člověče nezlob se, viděl jak rostou, jdou do tanečních, jak se žení či vdávají a mají své děti, které nikdy nepoznají svoji babičku?! Jsem matkou, své děti nadevše miluji a neumím si představit, že bych je tímto způsobem měla opustit. Rodinu dobře znám, přeji jim jen to nejlepší, i když maminku jim nic na světě nemůže vrátit. Cítím s nimi a přeji, aby boj s Chomutovskou nemocnicí vyhráli.

kuboos ( 26. května 2009 16:49 )

ty máš v hlavě asi vyhrabáno co třeba chtela holčičku,a byla na umělém oplodnění a jěště pro zamátí pracovat nemusela i tak měla víc peněz než tak akorat neremcejt takoví kraviny ty sociále!!!

angellbaby ( 26. května 2009 14:29 )

s touto paní jsem bydlela na stejném patře a má ode mne plnou podporu a můj obdiv. Také je pravda, že to co se děje v chomutovské nemocnici je katatrofa. Dcera se mi narodila s nezhoubným nádorem na levé ruce a jistý pan doktor mi řek, že se mám smířit s tím, že se to léčit nedá a že jí tu ručičku budou muset amputovat. Neposlechla jsem, ale vyrazila s dcerou do Motola, kde nám ručičku zachránila paní doktorka Kocmichová. Malé je dnes pomalu 8 let a dokonce se dostala do sportovní třídy. Chomutovský špitál bych nechala zavřít

panichytravsechnovim ( 26. května 2009 14:25 )

tak to hledej chybu jinde, já jsem schopná odeslat odpověď, ale to by to tady muselo fungovat tak, jak má a to není můj problém. A jelikož jsem tvůj zajisté spravedlivý soud nad mrtvou mámou 5 dětí nechtěla nechat bez odezvy, tak jsem to poslala podruhý. Že se tam objevila první odpověď až za čtvrt hodiny a ta později poslaná tam byla hned, tak to si stěžuj jinde. Hele a kolik máš ty dětí? Tipuju tě, že ještě žádný, protože tak idio.tský hlášky by tě jinak ani nenapadly. Tak sbohem a šáteček, dunky.

magie ( 26. května 2009 13:41 )

Ve chvíli početí, těžko můžete počítat s dvojčaty.

Zobrazit celou diskusi