Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nikolka (2,5) se narodila bez očí, teď se učí žít...

Autor: cas.sk - 
26. března 2009
07:08

VIDEO: Maminka Eva se s postižením své dcerky nikdy nesmíří. Její Nikoleta (2,5) se totiž narodila bez očí! Svět kolem sebe teď poznává jen pomocí hmatu!

Nezvyklé postižení si vyžádá hodně úsilí a pokory před životem u celé rodiny...

"Smířit se s tím nejde a těžko se to chápe, pokud vás nepostihne něco podobného," popisuje trpký úděl Eva Bendíková (30) z Nižnej Slanej na Slovensku, které se narodilo miminko bez očí...

306784:gallery:true:true

 

306785:gallery:true:true

Nikoletka je Evy druhé dítě. Starší syn sa narodil zdravý. Na to, že se dcera narodí s postižením během těhotenství nikdo nemyslel.

Netušil o tom ani ošetřující gynekolog. "Myslela sem, že skončím na psychiatrii," vzpomíná na chvíle po porodu Eva. Dnes ale ví, že musí být silná!

"Chodíme k různým lékařům, Nikolka užívá i mastičky, protože v očních jamkách má zápal. Na plastický zákrok a speciální oční protézy zatím musíme počkat," říká paní Eva.

Její manžel Ján (37) přišel o práci a nové zaměstnání si našel až v Německu. Na postižené dítě jsou tak nyní jen dva lidé, maminka a Nikoly bratr Ján (10).

"Hraje si už sama, nejraději s mobilem. Dokáže se i postavit, ale bez opory neudělá ani krok. Stále jen poznává okolí - pomocí ručiček," přiznává maminka, která se prý již částečně smířila s tím, že dcera nikdy neuvidí. "Učíme se žít s tímto hendikepem. Lehké to nemáme. Nikolka má například problémy s papáním, když jí ale pustíme hudbu hned dostane chuť, říká máma která přiznala, že chce ještě třetí dítě. "Věřím, že bude zdravé," uzavřela paní Eva smutné vyprávění.

Proč Nikolka nevidí?

Anoftalmus, kterým Nikolka trpí, je vzácné onemocnění. Na Slovensku postihne dle statistik dvě miminka za rok. Tento stav bez zraku je nezvratný.

Onemocnění mohlo být způsobené nějakým virovým onemocněním matky v těhotenství, nebo i genetickou chybou.

01380138 ( 25. března 2009 18:06 )

Je to smutný ale když od mala nic jineho tyto lidé neznaji tak to je pro ně přirozené ale pro rodinu je to strašné

justas ( 25. března 2009 15:37 )

Jen se nevzdávejte a budete mít krásnou a vzdělanou holku,zrak sice chybí,ale dá se bez něj žít,sám tak žiji a mám i takového syna .Na světě je hodně krásy i když ji nevidíme.Maminko,držím palce.

alexiss123 ( 25. března 2009 14:18 )

oči sou důležité,to ano ale když je to ostatní v pořádku dá se to zvládnout vždyt kolik je nevidomých na světě.Sama jedno dítě mám . Jenže k tomu nechodí, nesedí,nemluví, neumí hýbat rukama ani nohama.mentálně je na tom jako 2měsíční miminko už mu je 7 let.taky to musim zvládnout.Tak přeju mamince at to zvládne v pohodě.

Zobrazit celou diskusi