Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Postižená Gábinka (9): Ukradli jí speciální kočárek za 25 tisíc!

Autor: Veronika Pukačová - 
6. března 2009
05:11

Gábinka (9) je po mozkové obrně, každou chvíli má epileptický záchvat, nechodí, skoro neleze! A teď jí ještě ke všemu okradli!

Muka prožívá se svou dcerou Dagmar Picková (50) z Prahy. Navíc je vystěhovali z bytu a kdyby nebylo starší dcery Lenky (24), nejspíš by skončila i s Gábinkou v azylovém domě... Jako by toho ale nebylo dost! Lidský hyenismus nezná mezí. Gábince někdo ukradl přímo v domě speciální kočár za 25 tisíc!

Když přišla před deseti lety Dagmar k doktorovi s tím, že je nejspíš v jiném stavu, lékař se jí vysmál. „Řekl mi, že po operaci vnitřku nemůžu být těhotná, že jde o předčasný přechod a poslal mě domů,“ vzpomíná žena, která už tehdy měla dvě velké děti. Od té doby u lékaře nebyla. Porodila v sedmém měsíci těhotenství. Gábinka byla strašně malinká, musela v nemocnici zůstat další čtyři měsíce, z toho dva v inkubátoru. „Věděly jsme, že bude sestřička pomalejší, ale nepočítaly jsme s mentálním postižením,“ říká starší dcera Lenka Macourková (24), která má už sama jedenáctiměsíční dcerku Natálku.

»Gábinka chodit nebude«, oznámili mi...

Každopádně po devíti měsících přišel ortel. „Gábina je mentálně postižená a nikdy nebude chodit,“ řekli tenkrát lékaři. „Pořád jsem věřila, že to všechno nějak doženeme, prostě budeme hodně cvičit a Gábinka se na ty nohy postaví,“ vzpomíná Dagmar s tím, že dnes už věřit přestala. Bude prý už jen hůř a hůř. Dívce se navíc po nových lécích na epilepsii zhoršily záchvaty. Dřív je mívala dvakrát do roka, teď každý den.

»Ještě že mám Lenku«

Kvůli dluhům skončila Dagmar s postiženou dcerou skoro na ulici. Vystěhovali je jako neplatiče. „Ujala se mě dcera Lenka, která už má vlastní rodinu. Původně to bylo jen na chvilku, protože jsem čekala na bezbariérový byt, ale zamítli mi ho,“ vypráví žena. Teď už společně žijí dva roky. Bývalý partner a otec Gábiny je za mřížemi a na dceru si podle Dagmar skoro nevzpomene.

Jako by toho bylo málo!

Dagmar vozila Gábinku ve speciálním kočárku pro postižené děti. „Ten nám ale přímo z průjezdu domu před pár měsíci někdo ukradl. Týden jsem jí nosila v náruči až do školy v Jedličkově ústavu,“ vzpomíná. Vozík byl dva roky starý a stál přes 25 tisíc. „Teď čekáme na speciální vozík na míru, stojí ale skoro 90 tisíc. Pojišťovna nám na něj nedá, dokud jim nevrátíme starý kočárek. My ho ale nemáme, chtějí ho po nás tedy uhradit,“ zoufá si matka s tím, že tolik dohromady nedá. A co na to pojišťovna? Blesku přislíbila, že případ prošetří.


Na nový vozík prý nemají

Měsíční příjmy Dagmar a Gábinky

11 000 Kč - příspěvek na péči o osobu blízkou

5 199 Kč- sociální příspěvek a rodinné přídavky

2130 Kč - pomoc v hmotné nouzi a příspěvek na bydlení

CELKEM – 18 329 Kč

Měsíční výdaje

5000 Kč - příspěvek Lence na nájem

3200 Kč – měsíční školné v Jedličkově ústavu

300 Kč – měsíční školné ve školním klubu

1000 Kč – lístky na MHD měsíčně (Gábinka neplatí)

1000 Kč – telefon a televize

4000 Kč – ostatní výdaje

CELKEM – 14 500 Kč

MĚSÍČNĚ ZBYDE – 3 829 Kč

subbasilicanus ( 10. března 2009 11:49 )

Jedličkův ústav a školy od svých klientů žádné peníze za vzdělávání nevybírá, takže náklady uvedené jako školné jsou přinejmenším zavádějící. Žáci a studenti platí za jídlo, ubytování (pokud ho chtějí), případně další služby. Zmiňovaných 11 000 Kč je příspěvek právě na sociální služby, které JÚŠ poskytuje. Celý systém je takto nastaven podle zákona. Člověk s postižením dostane peníze, aby si mohl nakoupit dle svojí potřeby příslušné služby. Při dotacích pro poskytovatele těchto služeb se počítá s tím, že lidé své peníze do systému vrátí, takže stát snížil svojí podporu poskytovatelům. Tuto novinku přinesl Zákon o sociálních službách.

sebejka ( 9. března 2009 11:33 )

Nemohla byste mi poradit??? Taky mám dvě děti - jedno plnoleté studující, druhému bude 17 let. Bydlíme v 1+1 regul. nájem, poplatky celkem kolem 10 000 (nájem, el., plyn, služby..) Dále stravné, pomůcky do školy, ůzné školní akce,....), maso máme jen v neděli, obě deti chodí na brigádu, aby si mohly koupit něco na sebe. Na dovolenou nejezdíme. Jak to zvládáte při Vašich příjmech??? Nechápu. Poraďte

sebejka ( 9. března 2009 11:27 )

To je snad vtip ne??? Samozřejmě, že roční předplatné MHD vyjde levněji, ale myslíte, že té mamince se podaří ušetřit tolik peněz, aby na to jednorázově měla???

sebejka ( 9. března 2009 11:22 )

a co má "něco jíst infekčně"???????????

sebejka ( 9. března 2009 11:21 )

naprosto s Vámi souhlasím, navíc nevím, jestli "hani" vůbec pochopila, o co jde, když ani neumí česky

Zobrazit celou diskusi