Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

25 dní mezi žraloky přežili v mrazicím boxu

Rybáři v mrazicím boxu
Rybáři v mrazicím boxu  (Autor: Repro foto 7 News)
Autor: INT, red - 
20. ledna 2009
08:29

Dva muži byli 25 dnů bezmocně unášeni proudem v ohromné mrazicí krabici oceánem plným žralokům. Zachránila je až letecká hlídka, která zachytila jejich zběsilé signalizování. Muži na helikoptéru mávali svými košilemi.

Muže našla letecká hlídka australské pobřežní policie v Torresově průlivu, který spojuje Austrálii s Indonésií. Poté, co byli vyzdviženi na palubu helikoptéry, se zjistilo, že jde o barmské rybáře. Podle jejich líčení jim rybářskou loď zničilo rozbouřené moře. Celá osmnáctičlenná posádka skončila přes palubu ve vlnách. Tito dva zachránění jsou pravděpodobně jediní, co nehodu přežili. Posádku tvořilo 11 Barmánců a sedm Thajců.

"Děkujeme bohu, že jste nás našli. Už nám pravděpodobně nezbývalo mnoho a nebyli bychom mezi živými,” řekli muži svým zachráncům poté, co je helikoptéra vyzvedla z bedny o rozměrech asi 150 x 120 cm, která se užívá k uchovávání ryb v ledu.

Muži téměř čtyři týdny přežili jen o dešťové vodě, která se zachytávala na dně bedny. Jedli kusy ryb, které také byly v jejich 'mrazničkové' lodi.

"Proud nás unášel snad stovky mil. Doufali jsme, že nás uvidí nějaká rybářská loď, ale bylo to marné,” líčí svůj hrůzný zážitek rybáři.

Když se jejich rybářská loď rozpadla, byli asi 200 námořních mil severně od Austrálie. A když se potopila úplně, každý z posádky se snažil něčeho chytit. Tito dva šťastlivci se vyšplhali na mrazicí box. "Viděli jsme našeho thajského kamaráda, jak plave kousek kolem nás. Bohužel jsme ho ale nedokázali zachytit, abychom mu pomohli,” vzpomínají zachránění muži.

Jakmile trosečníci spatřili blížící se letadlo, které je zaregistrovalo, propadli neuvěřitelné euforii. Když se pak jeden ze záchranářů slanil do boxu, zachráněný muž mu skočil kolem krku. První, co muži udělali, když se dostali na palubu vrtulníku, bylo, že vypili najednou asi po dvou litrech vody.

karamelka ( 20. ledna 2009 22:06 )

ty brďo, co asi pili a jedli? myslíte, že se pohádali? já je prostě www.mulluju.cz!

mareknovy ( 20. ledna 2009 14:17 )

Nechtěl bych plout v kádi a vědet ze kolem me je plno zraloku,bych se pos...

niko ( 20. ledna 2009 14:16 )

Pocasi se porad meni,muze to prijit necekane a pak uz je nikdo neupozorni

lasturka ( 20. ledna 2009 14:14 )

Proc plujou na mori,kdyz vi ze nemaji lod ok a vi ze bude nejaka boure,ktera je muze zasahnout.oni musi vedet kdyz plujou dal jaky bude pocasi.ale aspon nekdo prezil

niko ( 20. ledna 2009 14:05 )

je to Drsne,prezit v mrazicim boxu skoro mesic na pustem mori

Zobrazit celou diskusi