Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šťastný Vašík: Babi, dědo, znělo pod stromečkem!

Autor: Helena Lacinová, Ondřej Čermák - 
29. prosince 2008
05:00

Oči Vašíka Chaloupeckého (6) rozzářené radostí byly tím nejlepším vánočním dárkem všem, kteří pomohli splnit sen tohoto předškoláka z Chomutova. Díky Blesku už má babičku a dědu.

Přál si mít dědu a babičku, které neměl. Jeho sen se splnil díky Blesku. Ke Karlovi (59) a Evě (56) Stožických do Rumburka jel chlapec na druhý svátek vánoční jako k opravdovým prarodičům. "Babi a dědo," znělo u stromečku už nějak samozřejmě.

"Dědo mi už říkal, když už jsme spolu poprvé telefonovali," řekl Blesku novopečený děda Karel Stožický s tím, že když spolu domlouvali tuhle návštěvu, musel mu slíbit, že tu na něj Ježíšek počká. "Kluk si vlastně užil druhý Štědrý den," pokračoval novopečený děda.

Vašík vyjmenovával dárky, které dostal. Nejvíce je pyšný na školní tašku, protože příští rok už půjde do školy. Dostal také lego, pohádkové knížky a auto na dálkové ovládání. Ze všeho nejraději ale blbne s dědou.

"Vymýšlejí lumpárny. Občas je musím umravnit," smála se nová babička Eva. Do oka si Vašík padl i s jejich dcerou Míšou (23). "Jsem šťastný za syna. O ničem jiném nemluví. Přijeli jsme v pátek, v úterý odjíždíme.Vašík by tu byl i čtrnáct dní, moc se mu u babičky a dědy líbí," řekl chlapcův otec Václav Chaloupecký. A sám je rád, že si s rodinou získanou prostřednictvím Blesku padli do oka.

Vaškův otec ví, o čem mluví. Vyrůstal totiž v dětském domově. V dětství mu zemřel otec a maminku zabil otčím. Ze strany Vašíkovi matky její otec také zemřel a s matkou se nestýká.


Z dopisu, kterým vše začalo

"Mám na Vaši redakci prosbu. Chtěl bych se touto cestou pokusit najít synovi, šest let, alespoň náhradní babičku a dědu, které si moc přeje. Od šesti let jsem vyrůstal v dětském domově, když jsme přišli v důsledku trestného činu o maminku. I přes dvanáct let v tomto zařízení, kde mi bylo dáno dobré vychování, mi nejvíc chyběla maminka a babička... Třeba jsou nějací lidé, kterým se zase stýská po dětech... napsal v listopadu Václav Chaloupecký do Blesku.


Velké srdce nových prarodičů

Karel a Eva Stožických z Rumburku mají velké srdce plné lásky, kterou chtějí rozdávat. Vlastní vnoučata zatím nemají. Jedna z adoptovaných dcer Adéla zemřela na rakovinu v 17 letech a druhá Michaela (23) na děti zatím nepomýšlí. Po shlédnutí Vašíka v Blesku mu chtěli splnit jeho sen. "Rozhodli jsme se okamžitě. Je to živý kluk, alespoň je vidět, že je zdravý," je ráda Eva Stožická za vnuka.

ajinka ( 29. prosince 2008 09:45 )

Takovýchhle zpráv by mělo, aspoň v tom vánočním čase, být víc. Vašíkovi přeju, ať si babičky a dědy užívá co nejvíc, a aby si spolu rozuměli takhle skvěle pořád. A všem přeju hodně štěstí, lásky, a hlavně zdraví, do Nového roku.

Zobrazit celou diskusi