Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Andělín Hanzlík: Z vozíčku rozsvítil celý dům

Autor: Ivana Žáková - 
19. prosince 2008
10:21

Z invalidního vozíčku dokázal přes deset tisíc světýlek rozsvítit Andělín Hanzlík (70) z Bohumína.

Jeho dům a zahradu zářící už z dálky obdivují lidé z celého Karvinska. Tátovi letos omáhala i dcera Monika (37), která je registrovanou druhou nejmenší ženou v ČR.

S Andělínem Hanzlíkem si osud krutě zahrál před devíti lety, kdy spadl z posedu a ochrnul. S poraněnou míchou skončil na vozíčku, přesto ale na svět nezanevřel. Právě naopak, svému oblíbenému kutilství se začal věnovat ještě s větší vervou. Vydláždil dokonce celou zahradu a před Vánocemi se pustil do rozzáření celého domu.

"Je to opravdu pašák. Dokázal tisíce žároviček zapojit do jedné zásuvky. Stačí zmáčknout jediný knoflík a svítí mi celý dům i zahrada. Plní mi tak moje sny," říká manželka Marie (66).

Její vášní je totiž už od léta shánět nejrůznější světelné řetězy, zvířata a ozdoby, které nesundá z domu dřív než v půli ledna. V noci hlídá zloděje, protože už je načapala, jak se snaží světelné ozdoby krást.

"Manžel mi říká, že jsem padlá na hlavu, takže všechno kupuji tajně," prozradila Marie.

V tom jí podporuje i dcera Monika, která se narodila s kostní vadou a nevyrostla více než 110 centimetrů.

"Ze zdobením zahrady jsem proto měla trošku problémy. Stejně jako mám s vybíráním peněz z bankomatů, protože pro ně prostě nedosáhnu," směje se Monika.

Jejím jediným a už dlouho toužebným přáním je mít řidičák, protože cestovat pro ni je hotové utrpení. "Přála bych si od Ježíška speciální vůz, abych si řidičák konečně mohla udělat," doufá jako každý rok Monika.