Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šťastný Vašík (6): Blesk mu našel dědečka!

Autor: Helena Lacinová - 
17. prosince 2008
05:00

Předškolák Vašík Chaloupecký (6) z Chomutova si moc přál náhradního dědu a babičku! Nikoho takového v rodině nemá. Snil o tom, že by jel s dědou na výlet a babička ho pohladí.

Náhradní prarodiče už našel. Po výzvě v Blesku. Na obrázku si mezi zveřejněnými zájemci vybral bez váhání. „Tohle je můj děda,“ ukázal pyšně na fotografii.


Volba padla podle Vašíkova otce Václava Chaloupeckého (48) na Karla a Evu Stožických z Rumburku. S náhradními prarodiči se chlapcova rodina dokonce už dvakrát viděla.

„Děda je na blbosti, mám ho rád,“ řekl šťastný chlapec. Od nových prarodičů dostal plyšového psa, bez něhož neusíná.

„Myslím, že jsou to moc fajn lidi a budeme se navštěvovat. Nechal jsem to na Vašíkovi. Vybíral sám,“ řekl otec chlapce, který hledání dědy a babičky inicioval. Ví, jaké je to být sám. Vyrůstal v dětském domově. Otec zemřel a maminku zabil otčím. Ze strany Vašíkovy matky mu děda taky zemřel a s babičkou se nikdy nestýkali.

„Jsem šťastný, že se mému synovi splnilo jeho velké přání a má dědečka a babičku a velkým přispěním Blesku,“ řekl otec Václav Chaloupecký. „Je mi moc líto, že si nemůžeme nechat všechny dědečky a babičky, které se nám i Blesku ozvali. Ale jsou jistě i jiné děti, kteří také touží po babičce a dědovi a třeba se jim ozvou. Všem moc děkujeme a postupně jim odpovíme,“ dodal Vašíkův otec.


Náhradní prarodiče: Chtěli jsme Vašíkovi udělat radost!

Karel (59) a Eva (56) Stožických z Rumburku mají velké srdce plné lásky, kterou chtějí rozdávat. Vlastní vnoučata ale zatím nemají. Jedna z adoptovaných dcer zemřela před časem na rakovinu v sedmnácti letech a druhá Adéla (23) na děti zatím nepomýšlí.

Přečetli si v Blesku příběh Vašíka, který toužil po prarodičích, o kterých slyšel jen od kamarádů ze školky. Chtěli mu splnit jeho sen mít dědu a babičku. „Rozhodli jsme se okamžitě. Je to živý kluk, alespoň je vidět, že je zdravý,“ je ráda Eva Stožická za vnuka.

Zatím se viděli dvakrát jen na pár chvil. A už se těší na další setkání s ním i jeho tatínkem. „Už jsme si dopředu naplánovali, že tu pobudou déle, až uplynou svátky. Manžel je v práci na Štědrý den i o svátcích, protože vaří v ústavu. Musí tam být i na Vánoce. To jinak nejde,“ vysvětlila. „Chtěli bychom se navzájem více užít,“ těší se novopečená babička na malého vnoučka.