Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jessica: Nemá ruce a létá v oblacích

Autor: INT, shp - 
9. prosince 2008
08:51

Jessica Cox (25) z Arizony se narodila kvůli vzácné genetické vadě bez rukou. Odmalička se jí lidé posmívali, ale ona se se svým handicapem poprala a naučila se žít jako kdokoliv jiný.

Řídí auto, cvičí karate, telefonuje, myje si vlasy a vše zvládá pouze za pomoci svých nohou. Nyní zvítězila nad největší výzvou svého života. Stala se první bezrukou pilotkou letadla na světě.

Když byla Jessica ještě malá holčička, tak snila o tom, že bude superhrdinkou a bude létat. Když dospěla, tak si uvědomila, že se svým handicapem by jen tak nevzlétla ani s letadlem.

"Vždycky jsem byla z létání fascinována i vyděšena zároveň," říká Jessica o svém rozporuplném vztahu k létání v minulosti.

"Narodila jsem se tak, jak jsem se narodila. Naučila jsem se adaptovat. Zvládám téměř všechny věci, co ostatní lidé, ale nikdy mě nenapadlo, že se stanu pilotkou," dodává.

Jessicu s nabídkou stát se pilotkou oslovil americký vojenský pilot, který pořádá charitativní letecké přehlídky. "Nejdříve jsem si myslela, že se zbláznil, ale pak jsem to vzala jako velkou výzvu," hovoří Jessica o počátcích létání. Později se naučila pilotovat lehký letoun ERCO Ercoupe pouze pomocí nohou.

Její letecký kurz trval namísto šesti měsíců tři roky, ale nyní bez problémů létá s ultralehkými letadly. Přesto, že dokázala to, co jiní považovali za nemožné, tak si sama před sebe postavila nový úkol. "Chci se stát instruktorkou létání," říká.