Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Josef vytáhl z hořících plamenů otce i syna

Josef Pešek
Josef Pešek  (Autor: Reprofoto TV Nova)
27. listopadu 2008
05:40

Jak se stane člověk hrdinou, který nasadí vlastní život, aby zachránil ten cizí? Musí mít skvělé vlastnosti a musí nastat situace, aby je uplatnil.

Tuhle příležitost, kterou by "srabi" propásli, měl letos v březnu Josef Pešek (36) z Blšan. Uviděl havarované hořící auto, které mohlo každým okamžikem vybuchnout...

Ani na okamžik nezaváhal. Zachránil těžce zraněného řidiče a jeho synka. Josef Pešek si v pátek 7. března cestu domů krátil silničkou, kudy skoro nikdo nejezdí. Mezi Soběchleby a Malou Černocí to uviděl. Hořící felicie v příkopu, zaklíněná mezi stromy! Okamžitě jednal.

"Viděl jsem zhrouceného řidiče, s nohou v palubní desce, ale toho chlapečka ne," vzpomíná Pešek. Snažil se otevřít dvířka vozu, ale nešlo to.

"A najednou vidím toho kluka – Péťu. Soukal se dopředu ze zadního sedadla k tátovi. I když byl zraněný, dokázal mi pomoci otevřít dvířka," chválí Josef osmiletého "špunta". Nejdřív dostal ven jeho, pak se vrátil pro otce. Auto bylo v plamenech a každou chvíli mohlo vybuchnout!

Přesto Josef skoro stokilového muže z vraku vyprostil. Přivolal záchranku, hasiče i policii. Teprve pak zjistil, že vlastně pomohl kamarádovi, s kterým chodíval na ryby, a jeho synkovi. "Já a hrdina? To ne, udělal jsem, co bylo třeba," říká Josef.