Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Je mi sto a mám »milenku« (51)...

Maxmilián Cichy
Maxmilián Cichy  (Autor: Pavel Čempěl)
Autor: Pavel Čempěl - 
15. října 2008
16:35

Je mu 100 let a má stále energii na rozdávání. Bývalý havíř Maxmilián Cichy z Karviné se vymyká přírodním zákonům.

Má o 50 let mladší »kamarádku«, dodnes vlastní řidičský průkaz a pravidelně usedá za volant svého malinkého fi átku. Zajímá se o běh věcí kolem sebe. Ty také sleduje na moderní LCD televizi a s přehledem ovládá mobil.

"Motorismus byl vždy mým koníčkem. Vadí mi ale zášť některých šoférů, kterým se nelíbí, že ve svém věku pořád jezdím," posteskl si Blesku Maxmilián Cichy, který o víkendu oslavil rovnou stovku.

Extrémně vitální penzista si stále rád chodí posedět s partou o několik generací mladších kamarádů. Společnost mu v hospůdce, ale i v domácnosti, dělává také jeho přítelkyně (51).

Pan Cichy však o ní jako gentleman taktně mlčí a chrání tak její soukromí. Maxmilián Cichy nastoupil v 16 letech na šachtu.

"To se ještě v podzemí tahaly vozíky s uhlím koňmi," vzpomíná bývalý havíř, který u tohoto řemesla zůstal 38 let až do roku 1962. I přes fyzicky náročné povolání dnes nemá takřka žádné zdravotní problémy.

"Je to o střídmosti. V jídle i pití. A cigaretám jsem nepodlehl nikdy, i když mě k tomu kamarádi sváděli," usmívá se čilý penzista.

Rodák z Karviné-Dolů měl čtyři bratry, ale se všemi se už rozloučil. Nablízku je mu však stále jeho jediná dcera (63), vnučka (42) a pravnuk (17).