Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šikana na vojně: Obsluhovali jsme mazáky a jejich holky, dělali jsme jim sněhuláky!

Také protichemické obleky sloužily na vojně mazákům k šikaně bažantů (ilustrační foto)
Také protichemické obleky sloužily na vojně mazákům k šikaně bažantů (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
24. června 2014
06:14

Bažanty navlékli do plné polní a donutili hlídat spánek mazáků. Když je to přestalo bavit, udělali ze zobáků "sněhuláky", postavili je ke kamnům a nechali tát. A nebo mazáky navlékli do "atombordelů", protichemických pláštěnek, a nechali se obsluhovat. Další příběhy šikany z dřívější vojny jsou tu, opět od našich čtenářů.

"Nejednou se stalo, že mě mazák v noci vykopal ze spacáku, ve kterém jsme museli spát zapnutí až po krk (v tzv. raketě) a to i v létě. Z bidla (vojenská postel, patrová palanda) vás v tom spacáku skopli a vy jste měli co dělat, abyste si něco nezlámali," popisuje čtenář Jakub L. vojenské útrapy "mazácké" vojny, tedy to, co se v kasárnách dělo před plnou profesionalizací armády. Hlavně za dob československé armády.

Současné ministerstvo obrany nyní uvažuje o znovu zavedení branné povinnosti. Vrátí se tak podobné zážitky, se kterými se dělíte ve svých e-mailech i Vy? "Můj starej si na mě vymyslel, že mu nejdřív budu dělat dozorčího bidla, to znamená obléct se do plné polní, stát u jeho postele a hlídat jeho spánek," vzpomíná dál čtenář. "Když ho to přestalo bavit, tak jsme dělali sněhuláka, nasoukali jsme se do spacáku a oni nám tam naházeli veškerou naši výstroj, přepásali nám naducané spacáky opasky, až vznikla iluze sněhuláka. A postavili nás ke kamnům," vysvětluje..

Jenže tahle "zábava" mohla skončit tragicky... "Jak z nás teklo, tak sněhulák tál. Jednou to jeden borec nevydržel a z vedra tam zkolaboval. Takové termo terapie se však dělaly často," upozorňuje čtenář. Obvyklé prý bylo i běhání po útvaru v protichemické kombinéze a ochranné masce. Za jakéhokoli počasí.

Zažili jste na vojně šikanu?

Posílejte nám své příběhy na tip@blesk.cz!

Specifickou součástí výcviku pak byly různé úsluhy. "Jednou jsme obsluhovali mazáky v atombordelu (protichemická pláštěnka), když tam měli svoje holky. Ponižující jako kráva. Oni ve švestkách (tepláková souprava) a my nabalený v kombinézách. Tam jsem to nevydržel, zahodil masku a řekl jsem, že na to už … ," vzpomíná Jakub.

Vzpurného bažanta však stihla zloba mazáků. "Dostal jsem tenkrát slušně na budku, něco jsem vykryl, ale víc dostal, než rozdal. Ale už si mě najednou tak nevšímali. Klukům z mého čísla nakecali, že jsem vzpurňák a že nebudu pasovaný na mazáka. A nebudu to moci vrátit svým mladým zobanům, co přijdou po nás. Moji ´spolubojovníci´ se nechali šikanovat s vidinou, jak to vrátí nástupnímu ročníku. I můj do té doby nejlepší kámoš jim dělal blbečka a se mnou se nebavil, aby ho prý kvůli tomu nezadřeli (nezatrhli vycházky). Takže lidsky to na mě působilo všelijak. Ale měl jsem klid," dodává čtenář.

"Z těch ustrašených zobáků se pak stali mazáci, kteří často v mnohém předčili své trýznitele," upozorňuje. "Jediný na co jsem hrdý, že jsem ani jako mazák, na kterého mě pak v pohodě plácli, neudělal nic, za co bych se v civilu musel stydět. Hrdina jsem ale nebyl – mazáků co mě zbouchali, jsem se bál," přiznává Jakub.

Začarovaný kruh šikany: Z bažantů se stali mazáci. A jelo se dál

Podobně pokračuje i další z těch, co se rozhodli přispět svou vzpomínkou. "Vojenská šikana byl začarovaný kruh, ze kterého vystoupil jen málokdo, když na něj přišla řada býti mazákem. Když jsem se pak ptal kolegů ze stejného ročníku, proč se chovají jak dobytci k mladým, tak se mi většinou dostalo odpovědi: Však nás taky ´zadírali´, tak jim to teď snad můžeme vrátit," píše čtenář David V.

"Ale nikomu nic nevraceli, jen tu stupiditu předávali dalším ´generacím´ a už zapomněli, jak strašně naříkali, když je jako mladé šikanovali ti před nimi. Osobně jsem nikdy svá ´práva´ mazáka na nikom neuplatnil. Nepřišlo mi nutné rehabilitovat své pochroumané ego na někom nevinném," upozorňuje David, který údajně dodnes po jednom z incidentů se třemi mazáky hůře slyší. Až po letech prý dostali mazáci za své počínání tresty. Podmíněné. "Česko by si mělo zachovat pouze profesionální armádu. Kdo si na vojáčky chce hrát, ať má tu možnost," dodává čtenář David s tím, že ostatní by měli mít možnost dělat něco jiného, když o vojnu nestojí.

djaba ( 3. září 2014 22:16 )

Ty žvejky o tom ,jak si někdo udělal na vojně barevnou hudbu či něco jiného ,jak si baštil a celou vojnu prom*r*dal ,byl pro mně a pár dalších českých vojáků sen .Byl jsem na takzv, gumácké vojně ,kde si na nás zgustli nejen mazáci východnáři ,ale i mazáky z Čech šikanovali vojáci z povolání.Za celé dva roky jsem byl na vycházce dvakrát ,opušťák žádný (číslem NULA).Jako Čech jsem neměl nárok na nic ,hlady jsme šilhali ,do umývárky jen se studenou vodou jsem se dostal málokdy . Služby obden a o televizi, rádiu, knihách nebo novinách jsme neslyšeli ani vyprávět .Mimochodem ,za celé dva roky jsem vystřelil šest patron.

dsmann ( 3. července 2014 00:41 )

A ještě jde o to že ho ze lhaní usvědčují protichůdné příspěvky na dalších diskuzích.

dsmann ( 3. července 2014 00:37 )

O to vězení nejde, přesněji to jaké bylo, to nepopírám a netýkalo se to jen Chebu. Jde o tu jeho fantasy a o to jeho popírání šikany a napadání těch co vědí dost o tom že byla a jaká byla.

dfghjk ( 1. července 2014 09:18 )

Nechápu ty idi oty, co tu na povel potroublého blesku sepisují nějaké zlolajné traktáty. Koneckonců to akorát ukazuje, jak se my Češi dovedeme s velkou chutí vzájemně sr át, bez ohledu na to, v jakém režimu se právě nacházíme. Rozdíl je, že za toho minulého to byly soukromé iniciativy našich méněcenných spoluobčanů, zatímco dnes se tak děje i v té nejvyšší politice. A některá medija, jako např. Blesk nebo Prima nedělají prakticky nic jiného. Nevím, proč bych měl toto podporovat, dle mého názoru adekvátní je říct běž s tím Blesku do pr dele, pokud chceš o něčem takovém psát, tak si to vymysli sám, já ti v tom pomáhat nebudu.

ernstthal ( 30. června 2014 15:34 )

Ale to vězení za bolševika v kasárnách v Chebu bylo fakt horší než chlév pro zvířata.Tam vás zavřeli za hovadinu a už jste tam po vstupu smradem blil...Kdo nevěří tak je debil nebo bolševik.

Zobrazit celou diskusi