Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Prasečí chřipka: Jak se bránit nákaze?

Autor: sim - 
28. listopadu 2009
05:00

Zavřené školy, omezené návštěvy v nemocnicích, první mrtví, čím dál větší strach. Na Česko se valí chřipková epidemie, podle lékařů zřejmě nejhorší za poslední desítky let.

Vakcína proti prasečí podobě této nemoci, známé též pod zkratkou H1N1, sice již do republiky dorazila, jenže mnozí lékaři mají proti očkování takové výhrady, že ho odmítli! A počet nakažených roste...

Co (ne)dělat, abyste byli zdraví

● Riziko přenosu chřipky snižuje rouška, ale není stoprocentní. Při mluvení a dýchání ústenky zvlhnou a jsou po nějaké době propustné.

● Účinnou ochranou je důkladné mytí rukou. Ruce by se měly mýt nejméně 15 až 20 sekund mýdlem pod tekoucí teplou vodou. Nejlepší je použít mýdlo s příměsí alkoholu nebo sanitární mýdlo.

● V době epidemie se pokud možno vyhýbejte místům, kde se schází více lidí pohromadě, např. kinům, nákupním centrům apod.

● Jezděte do práce raději autem než MHD, a když to nejde, tak si vždy po jízdě hromadným dopravním prostředkem umyjte ruce. Vir se totiž přenáší kapénkově, takže když se držíte madel, můžete si ho odnést na dlaních. Pak si dáte rohlík a jste nakažení.

● Buďte zdrženliví ve společenských kontaktech s ostatními lidmi. Nepodávejte si v této době na přivítanou ruce, nedávejte si přátelské polibky.

● Snažte se udržet v dobré kondici, pravidelně cvičte a jezte hodně vitaminů.

● Odpočívejte a nevyčerpávejte organismus zbytečnými stresy, dopřejte si dostatek spánku.

● Zvažte očkování. Za jeho bezpečnost se zaručila vláda, na druhou stranu vás k němu nikdo nesmí nutit!

 

Co (ne)dělat při podezření na nákazu

● Pokud máte strach, že jste se nakazili virem H1N1, nepanikařte. U většiny pacientů má nemoc průběh jako u sezonní chřipky.

● Zůstaňte doma v posteli, rozhodně nechoďte do ordinace k lékaři, cestou byste mohli nakazit všechny ostatní. Zdraví lidé zvládnou virus H1N1 s ibalginem, paralenem a acylpyrinem.

● Pokud máte horečky i po třech dnech domácí léčby, zavolejte telefonem svému praktickému lékaři.

● Doktor u vás jen prohlídkou virus H1N1 neodhalí. Nemoc potvrdí pouze virologické testy v laboratoři, které trvají několik hodin.

Prasečí chřipka Prasečí chřipka | Blesk.cz

 

Co dělat, když už jsme nakažení

● Pokud je to alespoň trošku možné, radí lékaři nechat nemocnému v bytě zvláštní pokoj.

● Riziko přenosu na další členy domácnosti sníží používání roušek jak u pacienta, tak u rodiny.

● Nemocný je pro své okolí infekční 5 až 7 dní. V některých případech může situaci vyřešit rychlý odjezd zbytku rodiny na dovolenou nebo na návštěvu k příbuzným.

Pro koho je prasečí chřipka nebezpečná

● Samotná prasečí chřipka nezabíjí, ale pokud se přidají další komplikace, může z toho vzniknout smrtelná kombinace. Ohroženi jsou chronicky nemocní lidé, jako jsou například astmatici, kardiaci, pacienti s chorobami plic, a těhotné ženy.

● U chronicky nemocných pacientů může prasečí chřipka odstartovat např. těžký zápal plic.

● Pro všechny ohrožené pacienty je určeno očkování proti prasečí chřipce.

Příznaky onemocnění

Úporná bolest hlavy: Způsobuje ji vysoká horečka. Uleví vám např. ibalgin i aspirin.

Horečka až 40 stupňů: Většinou potrvá 2 – 3 dny. Pijte hodně tekutin, užívejte paralen.

Ucpaný nos: Nemusí být u všech nemocných. Pomohou kapky, např. Sanorin.

Suchý kašel: Nemusí se dostavit vždy. Užívejte sirup, cucejte pastilky.

Škrábání v krku: Je jen u některých nemocných. Pomůže kloktání a čaj s medem.

Bolest svalů: Trápí všechny nemocné. Užívejte ibalgin a panadol.

Bolest kloubů: Přepadne vás ze dne na den. Pomůže vám panadol a paralen.

Nevolnost a zvracení: Objevuje se jen u některých lidí. Držte dietu a hodně pijte.

Průjmy: Nemusí se dostavit vždy. Pijte hodně tekutin a držte dietu.

gogo ( 28. listopadu 2009 17:24 )

Když si představím deset milionů lidí jak se řídí Tvojí radou, tak jsem přímo dojat. Jen abychom měli tolik Vincentky, Listerine a mořské vody .... Nejsi náhodou lékárnice ?

gogo ( 28. listopadu 2009 17:21 )

Je to samozřejmě hysterie. Protože tato chřipka má lehčí průběh než chřipka klasická i menší úmrtnost. Takže se jedná o hysterii cíleně vyvolávanou médii z důvodu potřebného odbytu pofidérní vakcíny. Aby se nachytali lidé jako jsi Ty. Jde jim má milá jen a jen o prachy a ne o Tebe či o mne. Chápeš ?? A teď si klidně "kecej" dál..

suuri ( 28. listopadu 2009 11:54 )

v metrua všude kde je velká koncentrace lidí je záhodno používat roušky!Hodně pít,at se viry nemnoží v ústech!Vyplachovat ústa LISTERINE a do nosu si stříkat sprej s mořskou vodou,nebo aspoň vincentkou

suuri ( 28. listopadu 2009 11:50 )

Včera jsem se setkala na RHB s jednou paní,roušku u pusy,prave ji pustili z nemocnice po zaléčené prasečí chřipce.Říkala že to je hrozné a že je tam dalších deset lidí.Chytla to od svých dětí.Měla štěstí,že neumřela,ale je blbá,že se šla objednávat na rehabilitace a šíří to dál

gogo ( 28. listopadu 2009 08:10 )

Hysterie na objednávku farmaceutických firem vrcholí... Vakcína je problematická, na ministerstvu zdravotnictví vládne naprostý chaos a lobisté si mnou ručky... To je vše oč tu běží. Škoda dalších slov....

Zobrazit celou diskusi