Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Testy potvrdily: Češka zemřela na prasečí chřipku

Krajská nemocnice v Karlových Varech
Krajská nemocnice v Karlových Varech  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
23. října 2009
13:40

AKTUALIZOVÁNO: Laboratoř potvrdila nákazu prasečí chřipkou u ženy, která zemřela ve čtvrtek v karlovarské nemocnici.

Jedenatřicetiletá žena se tak stala první obětí prasečí chřipky v Česku.

Více čtěte ZDE>>>

V karlovarské nemocnici leží ve vážném stavu muž, u něhož první testy rovněž prokázaly prasečí chřipku. Stále je umístěn na anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Nemocný muž má jiné, mnohem závažnější zdravotní problémy, které nakažení prasečí chřipkou dále zkomplikovalo. Jeho organismus má sníženou imunitu, a tak se s chřipkou mnohem hůře vyrovnává. Lékaři zatím nechtějí o dalším možném vývoji hovořit. "Má veškerou potřebnou péči a je pod intenzivní kontrolou. Ale zatím se jeho stav nemění. Rozhodovat budou další hodiny a dny. Ten vývoj lze těžko předvídat," uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Zdena Marková.

Zesnulá žena podle lékařů žena v minulosti prodělala transplantaci jednoho orgánu a její imunita byla velmi výrazně oslabena. Chřipka její stav ještě zkomplikovala a pacientka i přes veškerou snahu lékařů zemřela na celkové selhání organismu.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít uvedl, že v 18 z 27 zemí zemřelo na prasečí chřipku 269 lidí, na celém světě 5113. Národní laboratoř vyšetřila od začátku výskytu prasečí chřipky v Česku přes 1500 vzorků, u 314 lidí byla nákaza potvrzena.

"Situaci máme pod kontrolou, patříme mezi státy s relativně nižším výskytem, ale je fakt, že nový virus cirkuluje Evropou a je mezi populací," zdůraznil Vít. Průběh nemoci je u valné většiny nakažených lehký, ve větším riziku jsou lidé s chronickými nemocemi, což byl i případ první české oběti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi