Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Topolánek obvinil Béma s Tlustým, že pracují proti němu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
21. září 2008
17:58

Premiér Mirek Topolánek (ODS) dnes obvinil prvního místopředsedu strany a pražského primátora Pavla Béma a bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého (oba ODS), že proti němu ve straně dlouhodobě pracují.

Řekl to v pořadu televize Prima Nedělní partie a uvedl čtyři příklady. Kdyby prý Bém měl opravdu odvahu se mu postavit, tak by proti němu kandidoval na funkci šéfa strany. Bém novinářům napsal, že proti Topolánkovi v listopadu na kongresu ODS kandidovat nebude a o nastalé situaci si s ním chce promluvit.

Situaci v ODS vyhrotily případ bývalého poslance Jana Moravy a stranického rebela Vlastimila Tlustého a zveřejněná část policejních odposlechů z akce Krakatice o někdejším možném napojení Tlustého a ministra vnitra ODS Ivana Langra na organizovaný zločin.

O Moravově kauze i informacích z odposlechů má dnes jednat vedení ODS. V pondělí se jimi bude zabývat i širší vedení strany - výkonná rada. Bém dnes uvedl, že jednání by měla za Moravovým případem "udělat tečku". V pondělí by také mělo o případném vyloučení Tlustého ze strany jednat rakovnické sdružení ODS. Podle Béma by měl Tlustý ODS opustit.

Premiér jako čtyři příklady, kdy Bém a Tlustý postupovali proti němu, jmenoval:

 

  • potíže při sestavování vlády po volbách v roce 2006,
  • hledání šéfa nově zvolené sněmovny,
  • prezidentskou volbu
  • Moravův případ

Podle Topolánka boj v ODS trvá už šest let. "Celou tu dobu vedu tento souboj a jsou to pořád stejní lidé (protivníci)," řekl Topolánek a jmenoval Béma a Tlustého. Zároveň ale zdůraznil, že ODS je "stabilizovaná strana", která vyhraje krajské volby.

Tlustý zasedl v první Topolánkově vládě po volbách 2006 jako ministr financí. Do druhého kabinetu si ho premiér už nevybral. Tlustý vytvořil v ODS platformu, která postupuje proti vedení. Jako poslanec často nepodporuje koaliční návrhy. Bém patří k příznivcům bývalého šéfa strany a nynějšího prezidenta Václava Klause.

Podle Topolánka vedou souboj o podobu ODS dvě skupiny. Jeho protivníci prý upřednostňují dohodu v kuloárech z dob opoziční smlouvy, on otevřenost a koaliční spolupráci. "Já v tom souboji pevně stojím na nohách, v tom souboji vítězím dlouhodobě a v tom souboji vyhraju i teď," uvedl šéf ODS. Jeho televizní vystoupení bylo poměrně emotivní. Bém o Topolánkovi nedávno prohlásil, že je hysterický. Další místopředseda strany a ministr vnitra Ivan Langer zas uvedl, že podléhá emocím.

Bém dnes reagoval umírněně. "Nebudu nahrávat opozici tím, že se propůjčím k obviňování a napadání. Tak, jako v parlamentních volbách Praha - a já osobně také - Mirka Topolánka bezvýhradně podpořila, očekávám, že Mirek Topolánek napne všechny své síly ne k handrkování a nesmyslnému obviňování, ale k podpoře krajů a senátních kandidátů," uvedl Bém. Podle něj by jeho kandidatura na předsedu ve straně jen zvýšila napětí a přispěla k ještě větší nestabilitě vlády, míní.

Morava podle nedávno odvysílané reportáže televize Nova sbíral kompromitující materiály na politiky. S reportéry jako volavka spolupracoval Tlustý. Jeho choulostivé snímky pak autoři Moravovi nabízeli. Poslanec prý chtěl navíc tajně nahrávat premiéra. Topolánek uvedl, že se ho Tlustý snaží dlouhodobě politicky "zdiskreditovat a zlikvidovat". Podle odposlechů se zas podsvětí snažilo přes Tlustého ovládat politiku ve svůj prospěch, poslanci za to chtělo zaplatit. Tlustý vše popírá a podal trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu.

Video se připravuje ...
Další videa